Захранване на недоносено бебе – какво трябва да знаем?

Всяка майка знае, че кърмата е от изключително значение за правилното развитие на бебенцата и им осигурява всичко необходими вещества, за да растат здрави. 

В един момент, обаче, към основното хранене трябва да включите постепенно и по-твърди храни, т.нар. захранване

А кога точно трябва да стане това е въпрос, по който все още има различни мнения както на специалисти, така и на майки.

В статията ще обърнем внимание на недоносените бебета и кога и как трябва да стане захранването при тях.

Кога да започнете със захранването на недоносено бебе?

При бебенцата, родени след 36 г.с., за които се смята, че са донесени, захранването може да започне около шестия месец. По-особена е ситуацията при тези, които се раждат по-рано.

При тях може да се възникнат някои проблеми, като недостиг на важни хранителни вещества и витамини, които се натрупват главно през последните седмици от бременността

Тук искаме да отбележим, че приемът на витамин Д е от изключителна важност при недоносените бебета. Консултирайте се с педиатър, който ще ви изпише подходящи капки с тази добавка, защото недостигът й крие някои рискове за мъничето.

А кога да разберете, че вашето малко съкровище е готово да приема и по-твърда храна, освен кърмата или адаптираното мляко?

  • Следете теглото му

Може дори да си направите таблица, в което да вписвате по колкото килограма наддава вашето недоносено бебе през различните месеци. Това е много ценна информация, с която ще следите неговото развитие и ще определите по колко трябва да яде вашето мъниче.

За да започнете захранването е добре мъничето да е достигнало тегло от 5-6 килограма, което при недоносените може да се случи малко по-късно.

  • Според възрастта му

Тъй като вашето съкровище се е родило доста по-рано от очаквания термин, то ще трябва да изчислите каква е неговата реална, както и неговата коригирана възраст (това е възрастта, на която то би било, ако се беше родило на датата на термина.) След това трябва да намерите средата между тези две дати, която се явява най-ранната възраст, в която вашето недоносено бебе може да започне прием на по-твърди храни.

Други признаци, които показват, че може да започнете със захранването:

Наблюдавайте вашето дете, за да разберете дали то вече е готово да приема нова храна, различна от майчиното мляко. Знак за това може да е повишения му апетит, както и ако изглежда недоволно и е още гладно след поредния прием на мляко. 

Друг признак е, когато детето започне да  слага в устата си ръчичката си или някаква играчка, като по този начин се опитва да захапе и да дъвче.