Как се стерилизират бебешки шишета

Стерилизацията на бебешките шишета е важна процедура, която спомага за предотвратяване на инфекции и заболявания у новородените и кърмачетата. Имунната система на бебетата не е напълно развита и те са много по-уязвими от микроби и бактерии, които могат да се размножават в остатъците от мляко или други храни по бебешките шишета. Затова е необходимо те да се почистват и стерилизират след всяка употреба и да се стремите да ги съхранявате на чисто и безопасно място.

Защо стерилизацията е важна

Едно от нещата, с които родителите не трябва да правят компромис, е да почистват редовно и правилно бутилките, от които мъничета се хранят.

Стерилизацията на бебешките шишета е изключително важен процес, от който пряко зависи доброто ниво на детско здраве и който предотвратява рисковете от развитието на микроби и бактерии, които могат да причинят инфекции и заболявания при детето. Продължителността и честотата на стерилизацията, без значение от материала на шишетата, осигуряват чистота и добра хигиена на бутилките, като се отстраняват всички остатъци от слюнка, мляко или друга храна, които могат да се натрупват в шишетата. Имайте предвид, че бутилките имат нужда от предварително почистване преди стерилизация.

Методи за стерилизация

  • Варене

Един от най-простите и евтини начини за стерилизация на бебешки шишета е чрез варене във вода. Този метод изисква само дълбока тенджера, вода и котлон.

Разглобете всички части на бутилките – капачки, биберони, гумени накрайници и т.н. и ги измийте добре с топла сапунена вода и четка, за да премахнете всички остатъци от храна, след което ги изплакнете добре. Напълнете тенджерата с вода, включете котлона и поставете всички разглобени части във водата, като се уверите, че тя напълно ги покрива. Изварявайте ги в продължение на десетина минути, след което ги извадете и оставете да изсъхнат добре.

  • Парен стерилизатор

Това е устройство, което използва пара с висока температура за унищожаване на микробите. Разглобете всички части на бебешките шишета и ги измийте добре. След това поставете всички части, включително силиконови биберони, капачки и др. правилно в стерилизатора и налейте необходимото количество вода. При правилна употреба на уреда, пàрата ще свърши останалото.

След приключване на цикъла по стерилизация, изключете стерилизатора и извадете всички части на бутилката. Използвайте щипки или ръкавици, тъй като те могат да бъдат много горещи. Поставете ги на чиста кърпа или хартия, като ги обърнете с отворите надолу, за да изтече водата, която се е образувала от конденза на пàрата. Оставете ги да изсъхнат напълно преди следваща употреба.

  • Химически разтвор

Съществуват и различни химически разтвори за дезинфекция, в които шишетата се накисват за определено време. Важно е след това бутилките да се изплакнат обилно c вода, за да сте сигурни, че всички химически остатъци от препаратите са напълно премахнати.

Какво още трябва да знаем

След стерилизация, бебешките шишета трябва да бъдат съхранявани на сухо и чисто място, като се избягва контакт с прах, насекоми, влага или други замърсители. Те могат да бъдат съхранявани в затворени контейнери, в шкафове или в хладилник, като не позволявайте да се застояват прекалено дълго, без да се използват.

Бебешките шишета трябва да бъдат използвани само за хранене на бебето и за никакви други цели. Те не бива да се дават на други деца, а ако са повредени, износени или има признаци, че в тях са се развили микроби е редно да ги изхвърлите.

РАЗГЛЕДАЙ РАЗЛИЧНИ МОДЕЛИ ШИШЕТА ТУК