Кога се записва новороденото при педиатър

В очакване на своята рожба, всеки родител се чувства изключително ентусиазиран и развълнуван от бъдещото събитие. Въпреки огромното вълнение обаче, трябва да се вземат и много важни и отговорни решения, свързани със здравето на бъдещия нов член на семейството. Една важна стъпка е изборът на подходящ педиатър за новороденото. Но това не е лесна задача. Все пак той ще помогне на вашето мъниче да премине през детските ваксинации, неприятните настинки и всичко останало, свързано с неговото здраве.

Търсенето на личен лекар за вашето новородено може да изглежда трудно, но не забравяйте, че не трябва да търсите най-добрия лекар в света, а най-подходящия за вас и вашето бъдещо дете. Но кога по-точно трябва да започнете да търсите педиатър и с какви критерии да се съобразите? Ето няколко съвета, които ще ви бъдат от полза в това начинание.

Съвети за избор на педиатър

Кога да започнем търсенето

Препоръчително е търсенето на добър личен лекар за вашето новородено да започне още преди то да се роди, например около седмия, осмия месец от бременността. Този период е най-подходящ, защото тогава ще имате достатъчно време да направите проучване и да се срещнете с лекарите, на които сте се спрели. Това ще ви спести доста излишно напрежение, отколкото ако оставите тази задача за след раждането. По този начин, след като бебето се появи, вие ще имате педиатър, с който вече се познавате и му имате доверие.

Поискайте препоръки

Всеки има различни критерии за избор на педиатър за своето новородено. Разпитайте приятели, колеги и роднини, дали могат да ви препоръчат някой, от който те са били доволни. Все пак препоръката от близък е най-добрата реклама. Съберете мнения поне за трима лекари и изберете този от тях, който ви се струва най-надежден.

Посетете кабинета му

След като сте съкратили списъка с възможности за избор до поне три имена, посетете кабинетите им лично. Като се има предвид колко често ще ви се налага да посещавате лекаря на място за профилактични прегледи, няма да е излишно да проверите как се стига до него, има ли удобно място за паркиране, какво е работното му време, провежда ли частни прегледи и т.н. Все пак освен добър специалист, педиатърът на който ще се спрете трябва да бъде и удобен за вас, спрямо вашия график и локация.

Уговорете си среща с него

Обадете се на педиатрите, на които сте се спрели, за да си запазите час. Срещнете се с тях лично и обсъдете всички въпроси за новороденото, които ви вълнуват. Така ще усетите на какво ниво е професионалното отношението на всеки един от тях, което евентуално може да улесни финалния ви избор.

Разпитайте други негови пациенти

Докато сте в чакалнята на кабинета, разговаряйте с другите родители. Попитайте ги кое им харесва и кое не в практиката на съответния лекар и какво е неговото отношение към децата. Разгледайте и обстановката – има ли детски книжки, играчки и телевизор, които да разсейват децата по време на преглед, който понякога е стресиращ за тях.

Какво да очаквате при първия преглед

Първата среща на новороденото с педиатъра трябва да се състои 3 – 5 дни след раждането. Помислете за варианта да вземете със себе си и своя партньор или друг роднина, който също ще се грижи за бебето. Може да сте малко нервни при първото посещение при лекаря, затова двама души имат шанс да запомнят повече неща, които той ще каже, както и да се сетят за повече въпроси, които да му зададете.

Понеже докторът ще прегледа основно вашето дете, облечете го в подходящи дрехи или одеялце. Подгответе и допълнителни дрехи за смяна, пелени, мокри кърпички и някакви играчки, с които да залъгвате бебето при нужда. Теглото и ръстът на новороденото ще бъдат измерени и записани, а крайниците ще бъдат раздвижени, за да се отхвърлят евентуални травми при раждането.

Всяко новородено се сдобива със здравен картон, който се попълва още в деня на раждането от акушера. При първото посещение при педиатъра, той ще се запознае с картона и по този начин ще добие представа как са преминали бременността и раждането. След това периодично ще вписва в него всяка нужна информация за здравето и развитието на детето. Може да се наложи и вие да попълните някой друг формуляр при първата визита.

За да сте сигурни, че вашето новородено расте и се развива правилно и получава нужните ваксини, редовните профилактични прегледи са задължителни. Трябва да слушате и стриктно да следвате съветите на педиатъра и да му имате пълно доверие. Ето защо правилният избор на най-подходящия за вас специалист е от изключителна важност. Подходете отговорно към тази задача, за да сте спокойни, че здравето на вашето мъниче е в сигурни ръце.