Избор на столче за кола

5 важни съвета при избор на столче за кола

Как да изберем бебешко столче за кола?

Сред най-необходимите неща за едно бебе неизбежно се нарежда столчето за кола. Именно към тази покупка обаче родителите често подхождат с притеснение: как да изберат най-добрия и безопасен за детето си модел сред десетките видове столчета на пазара?

Ако Ви предстои подобно решение, отделете няколко минути за нашите топ съвети при пазаруване на столче за кола – сигурни сме, че ще Ви бъдат полезни!

Запознайте се със спецификите на Вашия автомобил и направете измервания!

Изборът на столче неизбежно трябва да се основава на модела на Вашия автомобил. Потърсете документацията на превозното средство: в нея със сигурност е описан препоръчителният начин за поставяне на детско столче.

По принцип най-безопасното място за столчето на Вашето дете е на задната седалка. Никога не поставяйте столче на седалка, за която има предвидена въздушна възглавница – ако еърбегът се отвори, той може да причини фатални наранявания на бебето!

Необходимо е да знаете дали колата Ви разполага със система за закрепване на детско столче и каква е тя. Два типа системи са най-разпространените при столчетата за най-малките (група 0 и 0+):

  • IsoFix – при този вид система автомобилът разполага със специални точки за IsoFix монтаж. Самият начин на монтаж може да бъде универсален, полууниверсален или определен от превозното средство. При универсалния начин столчето се прикрепя чрез автомобилен колан, който се заключва в IsoFix точка на гърба на столчето. Полууниверсалният метод използва т.нар. „опорен крак“ за монтаж. При някои автомобили столчето пък се монтира без допълнителни колани или приспособления.
    IsoFix е международен стандарт за прикрепяне на столчета и повечето автомобили, произведени след 2006-а година, са съобразени с него, но имайте предвид, че механизмите за закрепване в Европа се различават от тези в Северна Америка по своите конектори. В САЩ системата за прикрепяне се нарича LATCH, а в Канада е известна като CanFix. От 2013-а година е въведена нова законова разпоредба – I-Size – която цели да подобри съвместимостта на IsoFix с различните марки автомобили.
  • Система за монтаж с автомобилен колан – детското столче се монтира чрез коланите на колата. Точният начин на закрепване се уточнява от производителя. Препоръчително е столчето да разполага с допълнителна система за натягане с цел по-голяма надеждност.

Задължително направете измервания на височината и широчината на автомобилната седалка – не бихте искали столчето да стърчи над задната седалка и да пречи на видимостта Ви. Ако пък на задната седалка се возят повече пътници, насочете се към по-тесен модел на столчето.

Научете предимствата и недостатъците на различните типове столчета за кола

Съществуват 7 групи столчета за кола, които се определят от теглото и приблизителната възраст на детето.

Група

Тегло на Вашето дете

Приблизителна възраст

0

От раждането – 10кг

От раждането до 6-9 месеца

0+

От раждането – 13кг

От раждането до 12-15 месеца

0+/1

От раждането – 18кг

От раждането до 4 години

1+

9-18кг

От 9 месеца до 4 години

0/1/2

0-25кг

От раждането до 6 години

1/2/3

9-36кг

От 9 месеца до 12 години

2/3

15-36кг

От 4 до 12 години

 

При групи 0 и 0+ е задължително седалката да се поставя обърната обратно на посоката на движение с цел безопасност. Силно препоръчително е детето Ви да се вози с обърнато назад столче поне до навършване на 2-годишна възраст.

Някои модели комбинирани колички могат да се трансформират и до столче за кола (група 0+) – това е едно от най-икономичните решения за родители на новородени. Освен чисто финансовия въпрос, този тип колички решават и друг ежедневен проблем – при тях спокойно можете да изнесете спящото бебе от колата, без да го вадите от столчето му. Недостатък се явява само фактът, че когато детето надхвърли 13 кг, закупуването на столче за кола от друга група няма как да бъде избегнато.

При избор на столче Ви съветваме да то да разполага с най-сигурния 5-точков колан (два колана през раменете, два през коремчето и един между краката), допълнителни възглавнички отстрани на столчето за защита от страничен удар и разбира се – точната система за закрепване, която е необходима за Вашия автомобил. Проверете дали коланите лесно могат да се регулират; ще се налага често да променяте дължината им, тъй като малките деца растат с дни!

Изберете модел, лесен за почистване

Най-лесно се почистват столчета с гладка повърхност. Макар и изключително стилни, материи като рипсено кадифе ще Ви създадат допълнителна работа, когато се наложи да бъдат премахнати петна от тях.

Нашият ултимативен съвет е да изберете незапарваща дамаска, която подлежи на машинно пране.

Столчетата имат срок на годност – заемането им е рисковано!

Срокът на годност на повечето столчета за кола е около 5-6 години – предостатъчен за използването му от Вашето дете. След изтичане на този период от време обаче, амортизацията на столчето рязко намалява сигурността и стабилността му. Дори и най-малката счупена част в седалката излага детето на риск.

Нещо повече, всяка година излизат нови и нови подобрения на столчетата, осигуряващи още по-голямо удобство и най-вече безопасност. Ако заемете столче от познати, чието дете вече е надраснало седалката, то Вие взимате полу-амортизиран, остарял морално модел, който определено не осигурява най-доброто за Вашето съкровище.

От всички принадлежности, необходими за бебето, най-неразумно е да икономисате от столчето за кола – Вашия най-голям съюзник при евентуално ПТП, а защо не и при случаи на рязко набиване на спирачките, което се случва често на повечето от нас.

Проверете дали столчето, което сте избрали, отговаря на текущите стандарти за безопасност

Детското столче трябва да разполага със сертификат за безопасност, отговарящ на последния Европейски стандарт ECE R44.03 (или R44.04).

Можете да бъдете спокойни, че всички водещи производители стриктно спазват необходимите стандарти за безопасност.

Разгледайте различни маркови столчета за кола в Baby.bg и открийте идеалния за Вашето дете модел!