Какво да правим, когато бебето има запек

Отговорите на това каква е честотата на изхожданията при бебета са разнородни. Диапазонът за „нормално” е широк. Обикновено бебетата на кърма до 3-месечна възраст имат около 7 изхождания дневно, като най-често са 3. Тези на хранене с адаптирано мляко се изхождат по 2 пъти дневно. От 6 месеца до година изхожданията са 1-2 на ден.

Кои са признаците за запек?

Някои от признаците за запек при бебе са:

  • Изхожданията на седмица са две или по-малко;
  • Изхождането е болезнено, а изпражненията са твърди;
  • Задържането на изпражненията е прекомерно;
  • При преглед на бебето от лекар в ректума се усеща голяма фекална маса.

Може да има и други признаци като намаляване на апетита или раздразнителност, които да изчезнат след изхождане на голямо изпражнение.

Но освен броя на изхожданията, критерий за запек е и консистенцията на изпражненията. Може детето да се изхожда 3-4 пъти на ден, но с твърди изпражнения, което означава, че има запек. При изхождане на 3 дни, но с кашави изпражнения, няма запек.

Много е важно да се потърси консултация с педиатър при съмнение за такъв проблем, за да се вземат адекватни мерки. Ако бебе на 1 месец или дори по-малко има запек, вероятно става дума за вродено заболяване.

Защо бебето има запек?

Факторите, които причиняват запек при бебе, са най-различни. Някои от най-възможните могат да бъдат:

Промяна в диетата

Това се счита за най-вероятната причина. Преминаването от кърма към хранене с адаптирано мляко или въвеждането на твърди храни в бебешкото меню са промени, които много често причиняват запек.

Белтъкът от краве мляко може да предизвика непоносимост на бебето или дори алергия, както и запек. Имунната система в такъв случай разпознава в млечния протеин нещо вредно за организма подобно на вируси или бактерии. Тази отрицателна реакция може да доведе до стомашни проблеми, запек и др. Половината бебета обаче преодоляват проблема до навършване на година, а 75% – до 3-тата си година.

Болестно състояние

Когато бебето има здравословен проблем, то не се храни и не пие вода в обичайните количества, а това може да предизвика запичането му.

Някои лекарства

До запек могат да доведат и обезболяващи лекарства, както и такива, които съдържат много желязо. Педиатърът може да определи дали запекът се дължи на приема им.

Преждевременно раждане

Преждевременно родените бебета е много е вероятно да имат проблеми при изхождането, защото храносмилателната система не е напълно развита.

Семейна обремененост

Има отделни вродени заболявания като болест на Хиршпрунг, цьолиакия, муковисцидоза и др., които не е възможно да бъдат диагностицирани до 3-годишна възраст на детето.

Какво се прави при запек на бебето?

За да подпомогнете изхожданията на бебето, може да използвате различни методи:

Дайте вода – около 30 мл, ако бебето е под 6 месеца;

Опитайте с бебешки чай за разхлабване или сироп против констипация;

Понякога ефикасни са и глицериновите свещички;

Масажирайте коремчето с движения по посока на часовниковата стрелка;

Използвайте термометър, като намажете живачната част със зехтин;

На бебе от 6 до 12 месеца може да помогне сок от круши, сини сливи или ябълки – до 55-115 мл на ден;

В менюто на бебе на твърда храна може да включите повече зеленчуци, овесени храни, сини сливи, кайсии, праскови.

Макар че запек при бебе на кърма се среща по-рядко, ако няма изхождане повече от 48 ч., се консултирайте с педиатър дали това не се дължи на предозиране с капки пробиотик. Направете го и ако бебето е на 2 месеца или под тази възраст и не се е изхождало 2-3 дни без видима причина, но е неспокойно.