тапа по време на бременност

Тапа при бременност – какво представлява

Бременността все повече напредва, а с това наближава и дългоочакваният момент – раждането на вашето бебче.

Именно в този период ще започнете да си задавате все повече въпроси. Един от тях най-вероятно ще е: Какво е слузеста тапа, как и кога се образува и опасно ли е, когато тя изпадне?

Преди всичко, бързаме да ви информираме, че това е нормална част от бременността и не е причина за безпокойство.

Все пак е полезно да разберете повече подробности по темата, за да бъдете подготвени във всеки един момент.

Какво е тапа при бременност

Първо, бъдете спокойни, че тя не е нещо опасно, за което трябва да се притеснявате, а точно обратното. Когато жената забременее, в шийката на матката се натрупва слуз, образувайки тапа, която предпазва бебенцето, като предотвратява навлизането на бактерии или инфекции в матката. 

Може би ви е интересно как изглежда слузестата тапа, която се нарича още „слузеста запушалка“.

Реално тя е като жълтеникава, а в повечето случаи прозрачна, желеобразна субстанция, примесена с жилки кръв. 

Цялостният вид и текстура на слузестата запушалка може да се различават при всяка жена, но най-често тя бива:

  • бистра, почти прозрачна или леко кървава с розов, червен или кафяв оттенък
  • гъста, желеобразна и леко лепкава
  • без специфичен мирис

В интернет може да намерите снимки, за да разберете по-добре как точно изглежда и колко е голяма, а може да се допитате до вашия следящ лекар, който ще ви обясни всичко, което ви интересува.

Как да различите тапата от вагинален секрет

Тъй като вагиналното течение е често срещано явление по време на бременност, лесно е да го сбъркате с падането на слузестата запушалка, особено когато сте близо до термина си. Но все пак може да различите двете неща по следните компоненти:

  • Цвят. Както споменахме по-горе, слузестата запушалка обикновено е прозрачна, но може да изглежда червена, кафява или розова, ако се смеси с кръв в шийката на матката. Вагиналното течение, от друга страна, обикновено е светложълто или бяло.
  • Текстура. Слузната запушалка е гъста и подобна на желе, докато вагиналното течение е доста по-рядко или по-леко по текстура и консистенция.
  • Време. Повишеното вагинално течение е често срещано по време на бременността, докато слузестата тапа действа като бариера и обикновено пада в доста по-късен етап.

Кога се образува слузестата запушалка

Когато жената забременее шийката на матката отделя гъста, подобна на желе течност, за да поддържа зоната влажна и защитена. Тази течност в крайна сметка се натрупва и запечатва цервикалния канал, създавайки гъста тапа от слуз, наречена „слузна запушалка“. Тя, както вече споменахме, действа като бариера и може да попречи на нежелани бактерии и други източници на инфекции да навлязат в матката. Всичко това се случва още в началото на бременността. 

Кога пада слузестата запушалка


Падането й обикновено е знак, че шийката на матката започва да се разширява, за да се подготви за раждане. Именно поради тази причина слузта се изтласква навън във влагалището, което може да е знак, че дългоочаквания момент наближава – или може да е ранен признак на самото раждане.
Ако сте достигнали 38-ма седмица, тогава загубата на слузестата запушалка най-вероятно показва, че вашето бебче е на път да се появи на бял свят. В този момент може да се свържете с вашия лекар, който ще ви посъветва какво точно да правите, а може и да изчакате, докато получите контракции.

Има още няколко причини, които могат да доведат до изпадане на слузестата запушалка: 

  • Секс 

Има голяма вероятност сексът през деветия месец да разхлаби слузната запушалка. Това не е никакъв проблем, ако сте достигнали 37-ма гестационна седмица, тъй като след този период раждането може да започне нормално.

Отделянето на слузестата запушалка твърде рано, обаче, крие някои рискове, затова трябва да сте внимателни.

  • Преглед на шийката на матката

Ако сте били на преглед при вашия акушер-гинеколог, който е включвал и проверка на шийката на матката, това може да доведе до нейното разтягане или раздразнение. А това от своя страна да накара слузната запушалка да изпадне.

Колко време след загубата на тапата започва раждането


Всъщност слузестата запушалка може да се отдели няколко дни или дори една или две седмици преди началото на раждането. Има вариант, обаче, това да се случи и в самото начало на раждането. Все пак всяка бременност е различна – не забравяйте това! 


Вече разбрахте, че слузестата запушалка е нещо нормално и ако тя падне през деветия месец, няма място за притеснение. Ако забележите нещо, което прилича на нея преди 37 седмица от бременността, свържете се с вашия лекар, защото това може да е признак на преждевременно раждане.