Помощ, задържам вода: НЕ на отоците по време на бременност

Задържането на вода по време на бременност е доста често срещано и засяга над 70% от бъдещите майки. Обичайно се “подуват” глезените, стъпалата, пръстите на ръцете и/или лицето. Медицинското наименование на задържането на вода е “едема”. Едема може да възникне по всяко време на бременността, но при повечето жени се наблюдава между 22-ра и 27-ма седмица и отшумява напълно след раждането на бебето.

Множество фактори допринасят за задържането на вода. На първо място, организмът произвежда 50% повече телесни течности, нужни за развитието на бебето. Това увеличение подготвя тъканите и ставите ти за предстоящото раждане, както и спомага за растежа на зародиша.

Теглото на бебето също играе роля, тъй като оказва натиск върху вените и забавя преноса на кръв към сърцето. От своя страна се понижава циркулацията на кръвта, което неизбежно води до отоци на крайниците.

Задържането на вода предизвиква дискомфорт, но не е повод за притеснение. Ако обаче лицето и крайниците остават силно подути през цялата нощ и на сутринта няма подобрение, трябва да се консултираш с лекар. Свръхподуването може да е признак на токсемия или запушване на кръвоносен съд.

Как да се справим със задържането на вода по време на бременността

Отоците спадат с упражнения

Ежедневна добра физическа активност може да помогне в облекчаването на подуването. Ходенето увеличава циркулацията на кръвта, а при някои дами плуването също дава резултат (преди да пробваш, посъветвай се с лекаря, проследяващ бременността ти).

Увеличи приема на вода

Препоръчително е да пиеш между 8 и 10 чаши вода на ден. Приемът на вода “изхвърля” излишните течности, сол и токсини от организма. Кръвта и лимфата започват да циркулират по-свободно, а същевременно добрата хидратация намалява интензитета на друг чест проблем при бременните – главоболието.

Стой на хладно

Подуването се влошава при горещо време – през лятото излизай само сутрин или вечер на прохлада, взимай хладни душове и усили климатика.

Спи на една страна

Избягвай спането по гръб, защото то увеличава “товара” върху вените, водещи до сърцето. Ако спиш на лявата си страна, ще усетиш облекчение и ще увеличиш продуктивността на бъбреците си, което допълнително ще усили изхвърлянето на излишната вода.

Пробвай с компресионна терапия

Компресиращите чорапогащници за бременни се борят с упоритите отоци. Ако краката ти са постоянно отекли, лекарят може да ти предпише компресионна терапия.

Компресионните чорапогащи (или чорапи със ⅞ дължина) облекчават най-много, ако ги сложиш още сутринта, преди подуването да е започнало. Не се изкушавай да носиш обикновени тесни чорапи, които единствено затрудняват притока на кръв. Компресионните аксесоари са специално създадени да се борят с едема и варикозни вени и не могат да бъдат заместени с подръчни материали.