Кога да си направите ранен тест за бременност

Има редица симптоми, които могат да ви подскажат, че най-вероятно ще си имате бебе – новина, която много жени очакват с голямо нетърпение. Доста бъдещи майки са нетърпеливи и искат час по-скоро да разберат дали мечтата им се е сбъднала. В този момент на помощ идва теста за бременност, включително и ранен, който работи чрез откриване на хормона hCG (човешки хорионгонадотропин), който се произвежда след оплождането на яйцеклетката.

Основни симптоми

Направете си ранен тест за бременност, когато усетите следните симптоми:

  • Закъснение на менструация – това е един от основните признаци, който подсказва, че има голяма вероятност да сте бременна. Все пак нищо не е на сто процента сигурно, защото понякога причината за закъснението може да бъде съвсем различна, като стрес, хормонален дисбаланс, приемането на определени медикаменти, както и някакво заболяване. Ето защо е хубаво да посетите вашия лекар, за да ви направи обстоен преглед и да установи причината.
  • Чувствителност на гърдите – още един основен признак, че може да очаквате бебе. Ето защо много жени бързат да се тестват след като забележат подобна тежест и чувствителност на гърдите си. Все пак това може да се дължи и на други причини, една от които е предстояща менструация.
  • Умора – макар че този симптом трудно може да ви подскаже, че вероятно сте бременна, не трябва да го пренебрегвате. Може да се чувствате уморени, защото не сте имали достатъчно сън, били сте болни, работите твърде много, но това може да е знак, че чакате бебче.
  • Гадене или повръщане – ако изведнъж усетите, че често ви се гади, особено сутрин, а понякога се стига и до повръщане, имайте едно наум – това са едни от най-сигурните симптоми за бременност. Следете за тях и ако те продължават няколко дни, задължително се тествайте или посетете своя лекар.

Извършване на ранен тест за бременност

Препоръчително е да изчакате поне един-два дни след закъснението на менструацията, след което да направите ранен тест, тъй като това ще увеличи точността на резултатите. Има различни марки на пазара, които се смятат за изключително сигурни, но е важно да следвате инструкциите за използване.

Кръвен ранен тест и лабораторни стойности

За по-сигурно установяване на бременност, може да дадете кръвни проби в лаборатория, с помощта на които ще се измерят точните стойности на хормона hCG в кръвта. Това е по-чувствителен метод на изследване и може да установи дали чакате бебе още преди закъснението на менструацията.

Резултати

Резултатите са лесни за разчитане – две линии означават положителен резултат, а една линия – отрицателен. 

Бледа черта: Понякога резултатът може да покаже много бледа черта, което може да бъде знак за много ранна бременност. В такива случаи е препоръчително да повторите теста след няколко дни.

Резултатите от съответния ранен тест са важни и трябва да бъдат обсъдени с лекар, който може да предостави допълнителна информация и да насочи към следващите стъпки в грижата по време на този специален момент в живота на всяка жена.

От къде да закупите надеждни и точни ранни тестове за бременност

За да бъдете сигурни в резултата, хубаво е да изберете доказали се марки, а също така да се тествате поне два пъти.

В онлайн магазина на baby.bg ще откриете разнообразие от подобни продукти за установяване на бременност. Имате възможност да избирате от различни марки, на различни цени. Важно е да следвате инструкциите, които ще откриете на опаковката, за да сте сигурни, че сте се тествали правилно и че резултатът, който ще получите, ще е сигурен и точен. Съветваме ви все пак да посетите вашия гинеколог, който ще ви направи обстоен преглед и ще се погрижи да се чувствате уверена и спокойна през периода на бремеността.