Как се кърми новородено бебе? 10 топ съвета!

През първите си седмици бебето е заето с две основни дейности: да се храни и да спи. И макар и двете да са напълно естествени и физиологични, младите родители винаги имат неясноти. Подготвили сме за вас 10 опорни точки, които да ви ориентират в това има ли „правилно кърмене“.

Първи допир с друго тяло

Бебето е живяло във вас около 40 седмици. И когато излезе от тази позната и уютна, макар и тясна, среда, то чувства объркване. Неонатолозите препоръчват да дадете на новороденото да суче най-скоро след раждането. Ако е възможно – още на родилното легло. Така малкото не само ще засуче, но ще усети допира на кожата на майката и ще чуе ритъма на сърцето ѝ. Това му дава усещане за спокойствие.

Поведение на новороденото

Не се притеснявайте дали бебето ще знае как да суче. Това е инстинкт и то няма нужда да го учи. Макар с още неразвито зрение, то непрестанно търси зърното на майката с устни. Ще забележите, че дори когато го докоснете по бузата с пръст, то обръща лицето си в тази посока, защото мисли, че там е гърдата на мама.

Колко кърма е необходима

В първите дни след раждането много майки се тревожат: „нямам достатъчно кърма!“. Всъщност тогава гърдите произвеждат коластра – жълтеникава прозрачна течност. Тя е изключително хранителна макар и малка като количество. Напълно достатъчна е за стомахчето на новороденото, с размери не по-големи от орех.

Обикновено на третия ден след раждането започва и същинското производство на кърма. Златното правило е, че на бебето му е необходимо толкова майчино мляко, колкото то изпие. Постепенно сучейки то започва само да регулира лактацията. Гърдите се настройват да произвеждат толкова течност, колкото бебето регулярно изпива.

Помпи за кърмене

Тук идва и мястото на помпите. Преди още да е постигнато идеалното взаимодействие между бебето и майката, е добре да подпомогнете процеса. При някои жени производството на млякото е по-малко и е добре е да се стимулират млечните жлези. При други пък има свръх производство и за да се облекчат гърдите, е добре излишното количество да се изцеди. И в двата случая помпата за кърма идва на помощ.

Смяна на гърдите

Някои педиатри препоръчват при всяко кърмене на новороденото гърдите да се редуват. Ако изберете такъв вариант, гърдите сами ще регулират производството на мляко и преди хранене ще усещате по-пълна тази, чийто ред следва.

Другата теза е, че при всяко кърмене трябва да се дава на бебето и от двете гърди. Ако изберете този подход, редувайте коя от двете ще бъде първа, тъй като през началните минути на храненето новороденото суче най-енергично и първата ще се изпразни повече.

Режим на кърмене

  • На поискване. Едната теория твърди, че е добре храненето на новороденото е да става на поискване – да го поставяте на гърда по всяко време. Така то не само винаги е сито, но сукането му носи утешение и спокойствие. Все пак не забравяйте, че не всеки плач означава глад. Понякога то плаче, защото чувства дискомфорт, защото памперсът му е твърде стегнат, защото иска компания или има колики;
  • По часове. Другата теза препоръчва да спазвате ориентировъчни часове за кърмене на бебето – през около 3 часа. Няма нужда обаче да го будите за хранене – щом спи спокойно, значи е сито. И не се увличайте да бъдете твърде стриктни при режима. Интервалите може да варират между 2 и 4 часа в зависимост от това колко мляко е изпил дребосъкът предния път.

Полезни съвети от Baby.bg

  • Възглавница за кърмене. Тази вещ е изключително ценна през първите месеци. Естествено повдига бебето на височината на гърдите, без да се налага да натоварвате гръбнака си;
  • Грижа за гърдите. Не обръщайте внимание на съветите за търкане на зърната с хавлиена кърпа, за да ги направите „по-груби и устойчиви“ за кърменето. Подгответе ги със специален медицински крем. Той ще ви идва на помощ както в първите дни, така и ако евентуално се стигне до нараняване на тази деликатна област;
  • Шал (престилка) за кърмене. Не прекъсвайте разходките си само защото мъникът е гладен. С престилката за кърмене сте свободни да го нахраните навсякъде.

Дори и да срещнете проблеми при кърменето, не се отказвайте. Това е най-здравословният, а и най-евтин начин за хранене на новороденото. При нужда потърсете помощ от своя педиатър или от специалните консултанти по кърмене, каквито вече има в много български градове.