Захранване на бебето - схемата, която всеки родител трябва да знае

Захранване на бебето – схемата, която всеки родител трябва да знае

Правилното захранване на бебето е смесица между наука и изкуство – като родител е силно препоръчително да следваш предписаните от педиатрите схеми, но всъщност с позволените продукти можеш да се развихриш и да съставиш чудно (вкусно и много полезно) кулинарно меню с разнообразни рецепти за твоето съкровище.

В следващите редове ние от baby.bg ще ти разкрием основите на захранването, така че чети внимателно.

Кога започва захранването на бебето?

При отсъствие на специфични противопоказания, педиатрите препоръчват захранването да започне малко преди 6-месечна възраст. Важно е бебето вече да може да седи самостоятелно. Много деца “подсказват” готовност за “храните за възрастни” като поставят неща в устата си и обожават да използват гризалки с новопоникналите си зъбчета.

Развитието на всяко бебе е уникално и някои родители започват захранване между 4 и 6 месеца. Европейската общност за детска гастроентерология, хепатология и хранене обаче е категорична: включването на захранващи храни в менюто НЕ трябва да се случва преди 17-а седмица (4 месеца без 2-3 дни). Забавянето също не е желателно: то трябва да се случи не по-късно от 26-а седмица (6 месеца).

Как протича захранването?

Захранването на бебето е процес с 4 етапа (стадия):

  • Стадий 1 (4-6 месеца): Да си похапнем с лъжица

В менюто на бебето се въвеждат храни с една съставка, пюрета/каша от плодове/зеленчуци – меки и подходящи за хапване от лъжичка. Новата храна се предлага преди или по средата на храненето с кърма (адаптирано мляко).

  • Стадий 2 (7-9 месеца): Хайде да смесваме и откриваме вкусове!

Майчината кърма остава основен източник на храна за бебето, но постепенно се увеличава броят на захранващите храни – правят се и комбинации между тях (пюрета и каши) за нови вкусове.

  • Стадий 3 (9-12 месеца): Да си похапнем с пръсти

Майчиното мляко постепенно се измества от захранващата храна. Препоръчва се да се въведат и по-твърди храни, но нарязани на мънички хапки (подходящи като размер, за да могат да се приемат от бебето при самостоятелно хранене с пръсти).

  • Стадий 4 (12+ месеца): Колко е вкусно да хапвам (почти) като възрастните

Накълцана или смляна храна от трапезата вече е подходяща за бебчо. Разбира се, с уговорката, че някои продукти са напълно недопустими (вж. по-долу). Бебето трябва да получава храни с висока хранителна плътност (напр. пълномастно кисело мляко).

Схема на захранване на бебето по храни и месеци

4-6 месеца 6-9 месеца 9-12 месеца 12+ месеца
Плодове на пюре: банани, круши, авокадо, сливи, ябълки, праскови, нектарини + на пюре: синя боровинка, папая, стафиди, пъпеш, кайсии, грозде, нарязано или на пюре, киви (8 месеца) + манго, ананас, домати + цитруси, горски плодове (ягоди, малини)
Зърнени храни бял ориз, кафяв ориз, елда + пшеница, пшенични зародиши, ръж, ечемик, овес, киноа, паста
Зеленчуци на пюре сладък картоф, бял картоф, моркови, тиква, брюква (шведска ряпа), пащърнак +грах, зелен боб, тиквички, чушка камба

СЛЕД ТОВА: броколи, патладжан, карфиол, цвекло, леща, лук, аспержи, репички, соя (вкл. тофу)

+ спанак, бамя + царевица
Млечни продукти кисело мляко + сирене, цедено кисело мляко + прясно краве мляко (за пиене)
Яйца на пюре: сготвен жълтък, сготвен белтък (предпазливо)
Риба на пюре: бяла риба (треска), риба тон, сьомга, сардини, скумрия
Месо на пюре: пилешко, говеждо, свинско, агнешко, пуешко
Други ароматни подправки, билки, чесън, ленено семе (смляно), сусам (смлян), гъби + фъстъци, фъстъчено масло, други ядки, миди и мед (алергени, възможни са реакции)

Съвети при захранване

  1. Води си дневник – кога въвеждаш нова храна, каква е реакцията на бебето към нея и има ли неприятни последствия. Може да си направиш и таблица на менюто по дни и седмици.
  2. Въвеждай нова храна само когато бебето е напълно здраво и за препоръчване рано сутрин.
  3. В началото въвеждай само по 1 нова храна на седмица.
  4. Заложи на често похапване в малки количества.

Вредни/опасни храни

  • Не давай на бебето преди навършване на 6 месеца: храни, съдържащи глутен; риба и месни продукти; ядки и семена; цитрусови плодове и соковe; непастьоризирани и меки сирена
  • Не давай на бебето преди навършване на 1 година: шоколадови и сладки изделия; храни и напитки с изкуствени подсладители; чай; козе и овче мляко.