Бебето в утробата на майката

Кога се обръща бебето с главата надолу в утробата?

Бременността вече напредва. Усещате как вашето бебче мърда все по-често и дори ви подарява по някое друго ритниче в корема.

Към края на вашата бременност то вероятно ще заеме поза с главата надолу, за да може да започне да се спуска в родовия канал. Точният момент, когато то ще застане в това положение, е индивидуален. 

Има случаи, в които бебетата застават в други пози, като седалищно разположение (с главата нагоре) или напречно (легнало настрани), поради определени причини.

За предпочитане е, обаче, те да се обърнат с главата надолу, така че по време на естествено раждане да преминат през родовия канал с главичката напред, увеличавайки шанса за по-леко и безопасно раждане.

В тази статия ще говорим повече за това кога мъничето се обръща с главата надолу в утробата, както и какви са опциите, ако то остане в друга позиция. 

Защо бебето се обръща с главата надолу в утробата и кога става това?

В ранна бременност все още има достатъчно място за вашето малко съкровище в матката и затова няма причина то да е с главата надолу. 

С напредването на бременността, обаче, мястото става все по-малко и затова бебето иска да се обърне и да заеме по-удобна позиция. Тъй като областта на седалището му е по-голяма, най-добрата позиция е тя да е разположена в горната част на матката, а главата на мъничето да е към таза.

Ако имате някакъв проблем, като наличието на миома или пък имате необичайна форма на таза, тогава вашето бебе може да е възпрепятствано да заеме позиция с главата надолу. 

Ако чакате близнаци, нещата също са малко по-различни. Често едното, а в някои случаи и двете бебенца не са разположени с главата надолу.

За щастие мъничетата сами се обръщат в правилна позиция при приблизително 97% от случаите. В кой месец ще се случи това е строго индивидуално, но като цяло най-добрият вариант за заемане на позицията е около 32-ра седмица. 

Вашият следящ гинеколог периодично ще проверява разположението на бебето с помощта на ехограф и ще следи дали всичко с бременността се развива добре.

Какви упражнения можем да правим за да помогнем на обръщането в корема?

Не трябва да се притеснявате, ако мъничето все още не е заело правилната позиция в 9 месец. Може да пробвате някои упражнения за обръщане, които доста ще ви помогнат:

  • Упражнение 1:

Подредете няколко възглавници върху постелка за йога, на които да разположите удобно бедрата и главата.
Седнете на възглавниците и след това внимателно се спуснете, така че главата ви да е подпряна, а бедрата ви да са повдигнати по-високо от главата.
Това създава наклон надолу, който насърчава бебето да се отдалечи от таза.
Отпуснете се, докато дишането ви се успокои и останете в позата около 5 минути.

  • Упражнение 2:

Докато сте в позицията от Упражнение 1, нежно масажирайте корема си (с двете ръце).
Говорете със своето мъниче, като го насърчавате да обърне главичката си надолу и си визуализирайте как това се случва.

  • Упражнение 3:

Застанете удобно на колене на дивана или леглото. Бавно пуснете ръцете си на пода пред себе си и с леки движения се изтеглете напред, така че коремът ви да виси. Тази поза стимулира обръщането на мъника в правилна позиция. 

Ако ви е трудно да направите упражнението сами, помолете за съдействие бъдещия татко или друг роднина.

Подпрете се на лакти и останете така за около минута. След това бавно се изтеглете назад и си починете. 

Правете упражненията по два пъти на ден.

Какви може да са причините за обърнато седалищно бебе?

Макар и доста по-рядко, има случаи, в които бебенцето не застава в позиция с главата надолу, а точно обратно. Лекарите не могат да кажат с точност защо възниква седалищна бременност, но като цяло има няколко основни причини за това:

  • ако една жена е имала няколко бременности
  • при многоплодна бременност
  • ако бременната е имала преждевременно раждане в миналото
  • при наличие на аномалии във формата на матката
  • ако една жена има плацента превия
  • прекалено много или прекалено малко амниотична течност 

В тези случаи лекарите препоръчват секциото като по-добър вариант за раждане, тъй като седалищното раждане крие някои, макар и малки рискове за увреждане на бебето. Освен това може да предизвика тежки разкъсвания на маточната шийка, влагалището, както и перинеума.

Обръщането на бебето с главата надолу в утробата е най-благоприятният вариант за всяка бъдеща майка, тъй като позволява нормално раждане, без последици и увреждания. Но дори и това да не се случи, не бива да изпадате в паника, защото специалистите имат решение за всяка ситуация. Важно е да се доверите на вашия лекар и внимателно да обсъдите вариантите, за да може раждането да протече гладко и да остане скъп и приятен спомен за цял живот.