Бременна съм в 1-ви месец: Списък със задачи

Първата бременност е време на вълнения, планове, надежди и много непознати досега задачи. Предстои ти да изградиш нови хранителни и житейски навици, да срещнеш и избереш лекарите, които ще те напътстват по време на бременността и ще участват в раждането, да посетиш един куп консултации, да изчетеш книги за родителството, да избираш мебели за детска стая. Разбира се, през цялото време ще усещаш как тялото ти се променя и детенцето ти става все по-голямо и силно всеки ден!

Звучи сериозно, нали? Нека намалим малко скоростта и стъпка по стъпка, седмица по седмица, разгледаме какви задачи те очакват. По-малко стрес, повече продуктивност!

Седмица 1

Все още не си бременна. Броенето на седмиците по традиция започва от деня на последната ти менструация. В действителност ще носиш детето си 38 седмици, а не 40. Въпреки това, в т.нар. първа седмица е добре да свършиш следното:

  • Консултирай се с лекар относно приемането на пренатален витамин – добре познатата фолиева киселина. Немалко бъдещи майки си правят кръвни изследвания и преглед при гинеколог, за да получат „зелена светлина“ за опити за бебе.

  • Спри цигарите и алкохола, ако все още не си.

Седмица 2

„Бебеправенето“ е особено успешно 1-2 дни преди очакваното настъпване на овулацията.

  • Препоръчително е да започнеш леки физически упражнения около 30-50 минути дневно, ако не спортуваш. Ако си активна спортистка, забави малко темпото около дните, най-подходящи за зачеване. При всички положения НЕ се подлагай на тежко физическо натоварване над 60 минути дневно.

  • Не посещавай парна баня или сауна.

Седмица 3

Може би си бременна, но все още е твърде рано за симптоми, макар че при някои жени се получава леко прокървяване при вгнездяването на зиготата. Консултирай се с акушер-гинеколог, ако забележиш подобно зацапване.

  • Не взимай медикаменти без рецепта, преди да си се посъветвала с лекар. Избягвай хранителни добавки с витамин А.

Седмица 4

Ако цикълът ти закъснее, можеш да си направиш тест за бременност. Вероятно ще имаш характерни за ПМС симптоми – задържане на вода, повишена чувствителност на гърдите, промени в настроението. Това е нормално!

  • Инвестирай в нов сутиен с добра поддържаща функция – можеш да очакваш промени в размера на гърдите си, затова избери по-голяма чашка от обичайния ти размер.

  • Вече не е препоръчително да бъдеш дори „пасивен пушач“. Ако до теб се пуши, учтиво помоли цигарата да бъде загасена или се премести.

  • Ако у дома имате котка, задължително е друг член на семейството да поеме грижата за тоалетната на четирикракия любимец, за да предпазиш себе си и бебето от възможни инфекции.