Какво е диастаза и как да се справите с нея

Диастазата е състояние, най-често срещащо се при бременни и родили жени, но и не само, при което коремните мускули се разделят по средата, оставяйки пролука между тях. Това може да доведе до изпъкнал корем, болки в кръста, проблеми с дишането и др. В тази статия на baby.bg ще разберете какво предизвиква диастазата, как да я разпознаете, как да я лекувате и как да я предотвратите.

Причини

Диастазата се случва, когато коремните мускули се разтягат твърде много и не могат да се върнат в нормалното си положение. Това може да се дължи на:

  • Бременност: По време на бременността матката се разраства и оказва натиск върху коремната стена. Това може да доведе до разтягане и разделение на коремните мускули, особено в третия триместър. Според едно проучване, до 60% от жените имат диастаза по време на бременността или след раждането.

  • Неправилни упражнения: Извършването на тренировки, които натоварват прекалено коремните мускули, като например коремни преси, планк, упражнения с тежести и др., може да допринесе за разширяването на пролуката между тях. Това може да се случи както при жени, които не са били бременни, така и при мъже.

  • Генетика: Някои хора имат по-слаба коремна стена по рождение или по-голяма еластичност на тъканите, което може да увеличи риска от проявата на този проблем.

  • Стареене: С възрастта коремните мускули губят тонус и сила, което може да доведе до тяхното отслабване и разделение.

Симптоми

Най-очевидният симптом за това състояние е изпъкналият корем, който не изчезва след раждането или отслабването. Той може да изглежда като балон или да има издутина над или под пъпа. Други симптоми включват:

  • Болки в кръста и таза
  • Нарушена стойка
  • Запек
  • Затруднено дишане

Диагностика

За да проверите дали имате диастаза, можете да направите следния тест:

  • Легнете по гръб, със сгънати колене и крака, поставени на пода.
  • Повдигнете леко раменете си от пода, подкрепяйки главата си с едната ръка, и погледнете към корема си.
  • Преместете другата си ръка над и под пъпа си и по цялата дължина на коремните си мускули. Вижте дали можете да поставите някой пръст в пролуката между тях.
  • Ако усетите разстояние, или разделение на един до два пръста, вероятно имате умерен случай на диастаза. След няколко седмици след раждането, пролуката ще започне да се смалява, докато мускулите си възвърнат силата. Вашият лекар или физиотерапевт могат също да проверят състоянието ви, като използват специален инструмент, наречен калибър или ултразвук, които ще ви дадат по-точно измерване. 

Лечение

Възстановяването зависи от степента на разделението на мускулите, индивидуалните фактори и начина на лечение. Някои от възможните начини за възстановяване са:

  • Физиотерапия, която може да включва специални упражнения за коремните мускули, които целят да заздравят и стабилизират мускулатурата и да намалят разделението без операции. Те могат да бъдат изпълнявани под ръководството на физиотерапевт или в домашни условия.

  • Колан за корема, който може да се носи след раждане или след секцио, за да подпомогне прибирането на коремните мускули и да намали разделението. Той може да помогне и за намаляване на болката, подобряване на стойката и стимулиране на кръвообращението. Коланът трябва да бъде носен с мярка и да не пречи на дишането или движението.

  • Операция, която може да бъде разглеждана като последна възможност, ако диастазата е много голяма или не реагира на други методи на лечение. Операцията се нарича абдоминопластика и включва отстраняване на излишната кожа и мазнини от корема и съединяване на разделените мускули.
    Преди да прибегнете до оперативна манипулация е важно да се консултирате с вашия лекар, от който да получите професионално оценка за състоянието ви. 

РАЗГЛЕДАЙ КОЛАНИ СЛЕД РАЖДАНЕ