Контракции в 9-тия месец – какво трябва да знаем за тях?

Какво представляват контракциите

Те са съкращавания на мускулите на матката. Крайната им цел е да изтласкат бебето към родилния канал. Съществуват обаче не само родилни, а и няколко други типа контракции. Вижте повече за всеки от тях.

Подготвителни

Известни са още като „контракции на Бракстън Хикс“ по името на лекаря, който пръв ги наблюдава и описва. Могат да се появят още през шестия – седмия месец от бременността и зачестяват с напредването ѝ. Те представляват стягане на целия корем, който при пипане се усеща напълно твърд. Не са болезнени, но определено създават чувство на дискомфорт. Продължават няколко секунди и се появяват по различно време от деня или при физическо напрежение. Целта им е постепенно да подготвят матката за истинското раждане. При някои жени те са доста чести. Обикновено това се наблюдава при втора или следваща бременност или при двурога матка, а може да е и без видима конкретна причина. За да ги тушират, акушер-гинеколозите често предписват хранителни добавки, съдържащи магнезий, който помага срещу всякакви мускулни съкращавания (включително крампи).

Предродилни

През деветия месец и особено през последните две седмици от него шийката на матката малко по малко узрява за раждането. Тя се скъсява и разширява, а повърхността ѝ се изглажда. Това става именно с помощта на слаби постепенни контракции. През този месец дори жените, които не са усетили стяганията на Бракстън Хикс, често забелязват стягане в областта на корема. Докато то е безболезнено обаче, все още е рано за раждане. Ако тези постепенни контракции са си свършили задачата качествено, същинското раждане е по-бързо и безпроблемно. Именно това е причината някои жени да раждат след час – час и половина родилни болки, а други – след 24 часа от първата усетена болезнена контракция.

Родилни

Те са един от сигурните предвестници на раждането, така че бъдете бдителни:

  • Очаквайте ги с наближаване на термина;
  • Представляват свиване и отпускане на матката, съпроводено с отначало по-лека, постепенно – все по-силна болка;
  • За разлика от тези на Бракстън Хикс, родилните контракции не спират. Веднъж започнали, те стават все по-силни и завършват с раждане;
  • Предизвикват разтваряне на маточната шийка (така нареченото „разкритие“). При 10 см разкритие, раждането започва;
  • Повтарят се през все по-зачестяващ интервал. В началото може да ги усетите през половин час, после – през около 20 минути, постепенно паузите между тях се скъсяват до 10 минути. Този момент е крайният да потеглите към болницата. Когато станат през 2-3 минути обикновено ви настаняват в родилна зала;
  • Използвайте ги за по-лесно раждане. Вслушвайте се в насоките, които ви дава водещият раждането (акушерка или доктор). Когато моментът назрее, той ще ви посъветва вместо да се концентрирате върху болката, да използвате момента на контракцията за „напъване“.

Контракции при кърмене

Те са несравнимо по-слаби, в сравнение с родилните и не предизвикват болка. Тялото ги активизира по време на кърмене на бебето. Усещат се като стягане. Целта им е да свият постепенно матката до предишните ѝ размери.

Кога е добре да бъдат предизвикани – съвети от Baby.bg

Ако бременността е безпроблемна, но раждането закъснява, контракции могат да бъдат предизвикани с ходене пеш, специални упражнения и… секс. Интензивните физически натоварвания обаче не са препоръчителни за жените, които имат чести стягания на Бракстън Хикс. Добре е тяхното максимално натоварване да са разходките. Не сте наясно в коя група ще попадне вашата бременност? Дали ще усещате стегнат корема си от ранните месеци? Колко ли ще продължи раждането? Всяка жена има своите особености и често дори две бременности на една и съща жена не си приличат. Това, което можете да направите, е да изпълнявате лекарските препоръки и да запазите позитивната си нагласа. Всичко ще бъде наред.