Бебешко ежедневие: 7 трика, които ще ти спестят МНОГО време

Бебешко ежедневие: 7 трика, които ще ти спестят МНОГО време

С бебе на ръце си, денят ти минава между кърмения и смяна на пелени, не си доспиваш, а ежедневните ти задачи се трупат ли, трупат… Познато, нали? Ето няколко хитринки, които веднага можеш да приложиш в ежедневието си, за да бъдеш по-ефективна и… по-отпочинала! Не вярваш? Чети надолу!

1. Правилото на 20-те минути

Традиционният съвет към младите майки е да спят, докато и бебето спи, за да съберат така необходимите за възрастен човек 8 часа сън на денонощие. Често обаче времето, в което бебока е в страната на сънищата, е и единственото свободно за домакинстване или работа от вкъщи.

Съществува метод да използваш пълноценно всеки час. Направи си списък със задачи, които трябва да изпълниш през деня. Когато твоето малко съкровище заспи, посвети 20 минути за една задача от списъка, а след това си почини и отдели време за себе си. Използвай 20 минути от всяка “бебе-пауза” за отмятане на задължения и ще видиш как задачите ти намаляват една по една.

Имаш да чистиш? Първите 20 минути отдели за миене на съдове, при следващи 20 минути пристъпи към подреждане на стая по избор и т.н.

2. Сортирай прането още в движение

С бебе у дома количеството пране е страховито. Няма по-досадна задача от разпределянето на мръсните дрехи и преценката кое с кое можеш да пуснеш в една пералня. Инвестирай в няколко коша – един за бебешки дрехи, един за бяло пране, един за нежни тъкани и т.н. Когато нещо се изцапа, слагай го веднага в правилния кош. По темпото на напълване на кошовете с един поглед ще можеш да прецениш кое е спешно и кое не.

Съвет: Използвай торбичка за пране на бельо за бебешките чорапки, шапчици и други мънички аксесоари, за да ти е лесно да ги намериш сред останалите дрехи.

3. Двойна ефективност при кърменето

Ако ти предстои излизане без бебчо, вероятно ще ти се наложи да изцедиш кърма. Използвай някое от храненията му за деня и докато суче, изпомпвай мляко от другата си гърда. Разбира се, трябва вече да си обиграна с кърменето в различни пози, за да се справиш с придържането на бебето и помпата едновременно.

4. Планирай менюто за седмицата

Обсъди заедно с другите членове на семейството примерно меню за предстоящата седмица. Направи списък за пазаруване и го разпредели между всички. Така ще си спокойна, че ще имаш и план за готвене, и всички необходими продукти за деня. Забрави за трудните за приготвяне ястия, ако имаш новородено и сама вкъщи с него – избирай прости, питателни и добре познати рецепти.

5. Превърни ежедневните си дейности в игра

Има начин едновременно да посвещаваш внимание на бебето и да вършиш ежедневните си дейности.Превърни ги в забавление!

Постави мъничето в бебешка люлка или кошарка в стаята, в която се намираш. Ако миеш чинии, пей детски песнички – уверяваме те, че бебчо ще те гледа в захлас. Ако пък почистваш, говори на бебока и обяснявай какво правиш: например докато бършеш запрашени повърхности, можеш да хванеш някоя гумена играчка и да я поставиш върху кърпата за прах, имитирайки че играчката се пързаля по секции, маси и столове. Ако детенцето е над годинка, ще почне и да те имитира.

Развихри въображението си – всичко може да е забавление!

6. Аудио книги по време на разходка/кърмене

Обожаваш да четеш, но нямаш време да докоснеш книга след раждането? Можеш да слушаш аудио книги или подкаст предавания, докато се разхождате с бебешката количка или пък докато кърмиш. В случай, че се притесняваш да изолираш напълно външния шум, слушай записите само през една слушалка.

7. Пазарувай онлайн ежедневните консумативи

Не си струва да търчиш за пелени до супермаркета в 8 сутринта, само за да установиш, че точно този вид, който ти трябва, е изчерпан. Вече знаеш кои модели пелени, кои видове бебешка храна и кой тип залъгалки и шишета са най-подходящи за твоето дете, така че поръчвай ги онлайн предварително – има изгодни пакети, а и куриерът ще ти ги донесе до вратата.

И най-важното – не се срамувай да молиш за помощ близки и роднини за всичко, което можеш да делегираш на някой друг. Твоята първа грижа е здравето и добруването на най-малкия член на семейството, а не стоте надлежно отметнати ежедневни задачи.