Как трябва да се облича новородено през лятото

Правилното обличане на бебето е тема, която вълнува всеки млад родител, особено по-неопитните. Тя става още по-актуална с настъпването на лятото. Именно това е периодът, в който родителите трябва да подходят с повишено внимание при избора на дрешки за своите летни бебета. Те не трябва да спарват нежната бебешка кожа, да не предизвикват потене и в същото време да бъдат удобни и комфортни.

В следващите редове ще се опитаме да ви дадем няколко полезни насоки, които да ви помогнат да облечете по най-правилния начин вашето малко съкровище през лятото.

Какво е добре да знаете, когато избирате летни дрешки за новородено

  • Много е важно да обърнете внимание на материята, от която са изработени бебешките комплекти за лятото. Тя трябва да е мека, дишаща, да не спарва и дразни кожата. Точно за това памучните комплекти са най-добрият вариан. Боди с къс ръкав, изработено от памук, е страхотна опция.
  • Избирайте такива модели, които ще бъдат лесни за събличане и обличане на бебето при всички неизбежни смени на пелените.
  • Светлите дрехи ще помогнат на вашето бебе да се чувства по-прохладно в топлите летни дни. Това е така, защото те не задържат топлина толкова дълго, колкото тъмните. Пастелните и бледите тонове са най-добрият вариант, когато става въпрос за избор на бебешки дрешки за разходка през лятото.
  • Понеже вашето бебче не може да каже когато му е топло, хубаво е да следите сигналите, които тялото му издава. Ако диша учестено, изглежда раздразнено или кожата му е зачервена, има вероятност да му е твърде горещо. В този случай е добре да махнете част от дрехите, ако е възможно, или да го преоблечете с нещо по-тънко.
  • Макар лятото температурите навън да са високи, винаги е добре да носите със себе си и някои резервни дрешки, в случай че рязко захладнее, задуха вятър или влезете в помещение с климатик. Ако вратлето на вашето мъниче е хладно на допир, може би има нужда от по-дебела дрешка. Хубаво е да сте подготвени и да можете да го завиете или преоблечете при нужда.
  • Чорапките са важни през по-студените месеци, но през лятото те могат да допринесат за прегряване и дехидратиране на вашето новородено. Ако искате все пак то да не е босо, изберете сандали, които позволяват на крачетата да дишат.
  • Кожата на новородените е много нежна и деликатна и може да изгори много по-бързо от вашата. Опитайте се да пазите мъничетата от пряка слънчева светлина, особено през лятото, доколкото е възможно. Използвайте лека шапка от дишаща материя, за да ги предпазите от слънцето. Препоръчително е шапката да има периферия, която ще даде допълнителна защита, когато сте на открито.

Как да облечете бебето за сън през лятото

  • През лятото обличайте новороденото с по-леки и тънки дрехи за спане, особено ако в стаята няма климатик и температурата е над 24 °C. Бебето трябва да се чувства комфортно и да не му е прекалено топло, за да може да има здрав и пълноценен сън. 
  • Изберете пижамка според температурата на помещението, в което бебето ще спи. Ако поддържате по-хладно вкъщи, е добре спалният комплект да е с дълги ръкави и крачоли. Най-добрият избор са дрешките от памучни материи, които не дразнят кожата. Ако през нощта установите, че на бебето ви му е студено, просто добавете леко одеялце. Може да отнеме известно време, докато разберете кое е най-доброто за вашето съкровище, но след няколко седмици ще станете професионалисти в създаването на комфорт за бебето през нощта.
  • Поставете памучни ръкавички на ръцете на новороденото, за да го предпазите да не се одраска. Малките бебенца имат остри, малки нокти и все още не знаят как да ги държат далеч от лицето си. Изберете леки памучни ръкавички, които прилепват плътно към ръцете на вашето мъниче и не могат да се изхлузят лесно.
  • Пропуснете одеялото по време на сън и вместо него изберете лек спален чувал. Чувалите за сън осигуряват на бебетата същия комфорт и сигурност като одеялата, без риск от прегряване.

 

Спазвайки всички изброени по-горе съвети, вие ще осигурите комфорт на вашето дете през топлите дни на лятото. Все пак не забравяйте, че както при възрастните, така и при бебетата, всичко е строго индивидуално, така че се опитайте да разчитате сигналите, които ви дава новороденото.

И колкото да ви се иска да разходите бебчето през деня, избягвайте най-горещите часове (между 12 и 16 часа), когато слънцето е прекалено силно и може да му навреди.

И не се притеснявайте, дори да изглежда малко плашещо в началото, с малко практика всичко ще си дойде на мястото. Ще станете експерти в полагането на правилните ежедневни грижи за вашето бебе, включително в избирането на подходящо облекло.

ВИЖ ВСИЧКИ ДРЕХИ ЗА БЕБЕТА