Психологът Елена Кръстева: Подкрепата за майката води до здравословно отглеждане на бебето

След първата година от раждането, двойката трябва да даде приоритет и на личните си взаимоотношения

Визитка:
Елена Кръстева е психолог, системен фамилен психотерапевт, специализиран във фамилна терапия и терапия на двойката. Работи с групова и индивидуална психотерапия. Съ-основател на Център за емоционално фокусирана терапия – България. Част от събитието „Б“ като бебе на Акушерска практика „Зебрите”, което е в парнтьорство с Ozone. Темата й е „Как се променят партньорските отношения след раждането на бебето”.

 

– Взимате участие в семинара за родители „Б” като бебе, а вашата тема е много важна – отношенията между партньорите.
В светлината на събитието, свързано с появата на децата, какви са осезаемите промени, които настъпват в отношенията между партньорите, станали родители наскоро?

– Промените, които настъпват, са свързани както с тях самите, така и с взаимоотношенията им. Партньорите интегрират още една роля – тази на родители, която е свързана и с много промени в установения им начин на живот. Малкият човек създава една динамика, в която отношенията на двойката започват да минават основно през бебето и нуждите му. Това е нормативна криза, първата по-сериозна, която често имат семействата след раждането на бебето.
В началото след появата на детето е нормално и няма как взаимоотношенията между партньорите да са на преден план. Бащите трябва да разбират, че ще отстъпят на втори план поне за кратко и няма да имат същите романтичните отношения както преди. В този период жената има най-голяма нужда от морална, емоционална и физическа подкрепа.

Денят и нуждите на двойката се променят. Партньорите започват да имат различни потребности, продиктувани от различното всекидневие, което ще доведе до изместване на личните им взаимоотношения на по-заден план. В този период най-доброто, което могат да направят, е мъжът да полага грижи за жената, за да може тя да е спокойна и да се грижи за бебето. Това е най-естественият кръговрат.

Грижите за нея могат да са от различен характер – битов (подкрепа в дома), емоционална подкрепа за нея, помощ в грижите за бебето. Това е една комплексна подкрепа, която мъжът е добре да оказва, за да може взаимоотношенията на всички да са пълноценни и бебето да расте здраво.

– Какво съветвате двойките, които наскоро са станали родители?

– Тъй като в този период фокусът е детето, партньорите често забравят, че преди да станат родители са били партньори. Те трябва да имат осъзнаването и грижата за взаимоотношенията си един към друг, които в рамките на първата и втората година трябва да започнат отново  да бъдат удовлетворяващи и да са с приоритет. Това са отношения, които не включват детето – интимност, емоционална подкрепа, време само за тях.

Важно е двойката да може да разграничи различните роли, които имат  в семейството – тази, в която са родители и имат дълг и отговорност към детето, и тази, в която са партньори – грижат се един за друг, показват си подкрепа, обич, забавляват се заедно и получават удовлетворение от взаимоотношенията си.

Важно е да подчертая, че партньорските взаимоотношения след първите месеци на адаптация с дете не трябва да бъдат оставени на заден план за дълго време. Защото това може да прерасне в партньорска криза.

Забелязва се, че след раждането, майката, която е изцяло отдадена на детето, забравя за грижата за отношенията във връзката. По какъв начин може да се случи бавното отделяне на майка-бебе и поставянето на фокуса върху връзката между партньорите?

– С нежност, грижа и разбиране. Трябва постепенно да се припомни на майката, че преди детето, тя е била жена, партньор, че дори и човек. Мъжът трябва да покаже нуждата си от нея, да си я потърси някак отново и малко за себе си. Често в първата година жената забравя за това и е напълно отдадена на бебето. Това е нормално, то има даже чисто физическа нужда да чувства майката до себе си, за да е спокойно.

Свикнали сме в този период да говорим много за бебето, но най-важният и ключов момент е оказването на подкрепа за майката и осигуряването на нейния комфорт.

Затова след първата година е добре както за детето, така и за двойката, то да започне да прекарва време с други близки роднини.

Разковничето е партньорските отношения. Ако жените имат здрава и значима връзка, те ще получат своето удовлетворение на възрастни, защото детето не може да даде това на жената.
Естествено, децата ни радват, зареждат, но ние главно има даваме. Не можем да очакваме те да ни дават и изпълват със смисъл, по начина по който партньорът и отношенията с него могат да го направят. Фокусът върху удовлетворяващите партньорски отношения е превенцията на свръх фокусирането върху децата, което е вредно и за майките и за децата.

– Освен промени в междуличностните отношения, понякога настъпват и проблеми, следствие на осъзнаването за несъответствие в характерите, което пък води до раздели. В практиката ви, този развой често срещан ли е?

– За съжаление, да. Двойките идват при мен, когато този проблем вече сериозно е обзел връзката и те осъзнават, че мостовете между тях са поразрушени, позагубили са се и имат нужда да се намерят и приближат отново един към друг.

Проблемът с отчуждаването може да стане доста сериозен, ако минат 2 и повече години без те да възстановят пълноценно партньорските си взаимоотношения. Защото двойката може да е чудесен тандем в родителството, но ако не сложи фокус върху личните си взаимоотношения, няма да има усещане за пълноценност. Усещат се самотни, неразбрани, емоционалната дистанция се увеличава и това води до разрушаване на връзката им. Започват да имат различно всекидневие и да няма свързването, което е необходимо, за да се поддържат отношения. Затова двойките трябва да имат ясен фокус и целенасочена работа за поддържането и грижата за отношенията с половинката, извън детето. 

– Несъмнено раждането е съкровен момент за всяка жена.
Кои са правилните и утвърдени практики за първи грижи от майката към бебето след раждането?

– Като психолог, бих се фокусирала върху емоционалния отклик – от майката към детето. Защото жената лесно може да се запознае с добрите практики за всеки етап от развитието на бебето, но

основополагащо за психическото развитие на детето е емоционалният отклик на майката към детето.

Да му гука, говори, носи, кърми, да му осигурява комфорта, който често е физически, но всъщност е дълбоко емоционален, за да може бебето да почувства, че е обичано и прието. Това изисква сериозен ресурс от жената – емоционален, психически и физически. Което означава, че за да го осигури, тя трябва да бъде подкрепена и някой да полага грижа и за нея.

Кои са подценяваните фактори за грижа на бебето, които могат впоследствие да костват много в отглеждането и когнитивното развитие на детето?

– Прекаленото фокусиране върху битовата грижа. В последно време има много голямо старание да се отглеждат децата по най-здравословния начин. Прекаленият фокус кое е добре за здравето му или възпитанието му може да измести въпроса кое е добре за неговата психика. Защото най-ключово за неговото ментално развитие е майката да има емоционално присъствие, да е там за него.

– Кой момент от приключението „родителство” може да определите за ключов и катарзисен за отношенията в двойката?

– Бих казала, че втората година е катарзисната за партньорите, защото детето продължава да изисква и има нужди, но ако двойката забрави за грижата за техните отношения, то връзката между тях може да започне да страда.

– Жените са в центъра за грижата за бебето и оформянето на първите знанията и опит за света. Отговорността и стресът водят до емоционален дисбаланс и нужда от подкрепа за жената. В кой момент е здравословно майката да започне да се отделя от детето и да го приучава на самостоятелност?

– Това е един процес, който стартира още с раждането. В началото те са заедно постоянно, постепенно бебето започва да се отделя, да си играе само, заспива самостоятелно, пълзи, прохожда. Всички тези действия говорят за движения на отделяне и автономност, които родителите е важно да разбират и да не спират. Всяко дете има своя ритъм на развитие, но родителите не трябва да пропускат тези знаци и да му дават нужното пространство, за да се развива.


*Интервюто е осъществено специално за baby.bg.

Елена Кръстева е част от събитието „Б“ като бебе
на Акушерска практика „Зебрите”, което е в парнтьорство с Ozone.
Повече за него, разбери тук.