Температура при бебета – какво трябва да знаете

Високата температура при бебета е един от най-стряскащите симптоми за всеки родител особено когато се проявява при новородено. Причините за нея могат да бъдат най-различни и ако в някои случаи може да се справите сами с този проблем в домашни условия, понякога е нужна лекарска намеса.

За да бъдете подготвени в тази ситуация, ще ви дадем полезна информация за това кои са главните причини за високата температура при бебе (наричана още „треска“), съвети за понижаването ѝ, както и кога се налага медицинска намеса.

Какви са причините за висока температура при бебетата

Треската не е заболяване, а по-скоро симптом, който може да е самостоятелен или съпроводен от други симптоми. В повечето случаи, появата ѝ показва, че тялото ни се бори с някаква болест, което означава, че имунната ни система работи. Ако бебето ви има треска, в повечето случаи причината е настинка или друга вирусна инфекция.

Въпреки че са по-рядко срещани при кърмачета, пневмонията, инфекциите на пикочните пътища, ушните инфекции или бактериалната инфекция, също може да са причини за появата на треска.

Какво друго може да причини треска при децата:

  • Реакция след ваксина
  • Прегряване (когато мъничето е облечено твърде дебело или е прекарало дълго време навън в много горещ ден)
  • Треската може да е предизвикана и от зъби (когато започне никненето им)

Кои са признаците на висока температура при бебета

Наблюдавайте внимателно своето малко съкровище, за да разберете дали има някакъв проблем. Пипнете челото и коремчето му, за да установите дали не са по-топли от обичайното. Забележете дали детето се държи по различен начин, по-капризно и нервно е от обикновено.

Други симптоми на треска при бебета са:

  • Понижен апетит
  • Нарушения в съня
  • Липса на интерес към играчки
  • Липса на активност
  • Зачервени бузки
  • Конвулсии или гърчове

Ако се наблюдават някои от изброените симптоми, измерете температурата на мъничето. Трябва да знаете, че нормалната телесна температура при бебета и деца е около 36,5 C или малко по-ниска, като може леко да варира. За треска може да говорим, когато тя е 38 C или по-висока.

Съвети за правилно измерване на температурата на мъничето

Има няколко начина за измерване на телесната температура. Това може да стане през ректума (дава най-точни резултати), орално (през устата), под мишницата, на челото или слепоочията. Педиатрите препоръчват използването само на цифрови термометри при деца. Живачните термометри не трябва да се използват, защото те крият риск от излагане на живак и отравяне, ако се счупят.

Лекарите препоръчват ректалните термометри, понеже те дават най-точните резултати. Всъщност ректално измерената температура (в ануса) е най-близка до тази на тялото (вътрешната). При тях обаче има риск да събудите бебенцето или то да се размърда, затова трябва да сте много внимателни.

При мерене на температурата на бебето с помощта на такъв термометър, първо се уверете, че той е чист. Хубаво го измийте, като използвате вода и сапун. Друг вариант е да го почистите със спирт. Поставете бебето си по корем или по гръб със свити крака към гърдите. Поставете термометъра в ректалния отвор много внимателно. Задръжте го на мястото за около 2 минути, докато чуете звуковия сигнал. След това внимателно извадете термометъра и отчетете резултата.

Друг вид термометри, предпочитани от родителите, са инфрачервените за чело. При тях минусът е, че са по-скъпи като цяло, но за сметка на това са изключително лесни за употреба, безопасни са и могат да се използват, докато мъничето спинка. Като цяло резултатите са сравнително точни, но все пак за по-голяма сигурност, може да се наложи да използвате вече споменатия ректален термометър.

Кога да се свържете с медицински специалист?

Ако вашето детенце е на възраст под 2-3 месеца и има треска, трябва да потърсите лекарска помощ. Педиатърът ще дойде в дома ви, за да го прегледа и да установи причината за появата на този симптом.

Медицинска помощ трябва да потърсите и в случаите, когато бебето:

  • Има проблеми с дишането или храненето
  • Капризно е, реве и не може да се успокои
  • Има обрив
  • Ако детето се дехидратира. Симптомите са: сухота в устата, липса на сълзи при плач и други

Понякога може да се наложи лекарят да назначи специални тестове (кръвни изследвания, урина, рентгенова снимка на гръдния кош и други), за да установи дали причината е обикновена инфекция или нещо по-сериозно.

В по-леките случаи, когато детето е без други симптоми, педиатърът ще изпише специални лекарства, като сиропче или свещички за смъкване на високата температура при бебетата и ще ви даде съвети как да се грижите за мъничето в домашни условия. Важното е да запазите спокойствие и да се доверите на медицинското лице, което ще ви помогне за по-бързо ѝ сваляне.

Невинаги бебешката треска е повод за притеснение, така че не бързайте да се шашкате. Важното е да реагирате навреме, за да се установи причината и да се вземат нужните мерки, за да може вашето малко съкровище да се почувства по-добре час по-скоро.