Мисия обзавеждане на детска стая – всичко най-необходимо

Да създадете идеалното пространство за вашето мъниче, където то да расте и играе на воля е колкото забавно, толкова и отговорно предизвикателство. Изграждането и обзавеждането на една функционална детска стая, в която детето наистина да се чувства добре, щастливо и защитено не е лесна задача.

Но не се притеснявайте. Ние сме тук за да ви помогнем да се справите. В тази статия ще откриете съвети, с чиято помощ ще успеете да постигнете перфектния баланс между практична детска стая, готова да предостави незабравими приключения на вашия мъник и едно изящно помещение, обзаведено с много вкус и любов.

Независимо дали започвате да градите от нулата или ще преобразувате вече съществуващо пространство, в тази статия със сигурност ще намерите полезни съвети по които да се водите.

Обзавеждане

  • Не прекалявайте с мебелите

Когато обзавеждате детска стая е препоръчително да се съсредоточите върху пространството като използвате оптимално количество мебели. Идеята тук е обзавеждането да включва само най-необходимото, без излишни неща. По този начин ще оставите по-голямо пространство на детето за игра, което е една от основните цели на това помещение.

  • Бъдете практични

Това, че е препоръчително да използвате по-малко на брой мебели не означава, че трябва да пестите и от място за съхранение.  Има достатъчно голямо разнообразие от детски легла, скринове, кошари и гардероби, които са оптимизирани така, че на пръв поглед заемат по-малко място, но в себе си имат достатъчно пространство да съберете доста неща.

  • Съобразете обзавеждането с възрастта на детето

Да, децата растат бързо, но няма смисъл да слагате компютър в стаята, докато вашето е още бебе. По-скоро се съсредоточете върху подходящо креватче, маса със столчета, килими за игра (защото, когато са малки прекарват доста време на пода), бебешки люлки, шезлонги и др.

  • Подсигурете му учебен кът

Все пак в детството не всичко е игра. Затова, ако детето ви е по-голямо и пространството го позволява, обособете му едно кътче, където то да може да подготвя домашните и уроците си. Бюро, стол и настолна лампа са напълно достатъчни.

Декорация и осветление

  • Изберете подходящ цвят или тема

Децата обичат шарени и цветни неща. Затова е важно да изберете подходящи ярки и топли цветове, в които да боядисате стаята. Основното, от което трябва да тръгнете, разбира се, е дали правите детска (или бебешка) стая за момче или за момиче. Вариантите наистина са много, като освен основен цвят, може да помислите и за конкретна тема и декорация на обзавеждането. Всяко дете си има любим анимационен герой, принцеса или друго нещо, което го влече като автомобили, животни и т.н. Представете колко щастливо ще бъде, ако е заобиколено от любимите си неща или персонажи.

  • Осветление

Хубаво е да проявите малко въображение, когато подготвяте осветлението (особено нощното) за детската стая. Не слагайте просто една обикновена лампа или полилей. Бъдете креативни. В интернет ще откриете много идеи за детски нощни лампи. Някои от тях могат да възпроизвеждат приспивни мелодии или бял шум, които ще помогнат на малчугана да заспи, други осветяват тавана с разноцветни фигурки или звездички, а трети имат интересни форми. Изберете нещо, което не само да осветява помещението нощем и да гони „лошите неща“ от стаята, но и да развива допълнително детското въображение.

За какво да внимавате

Едно от най-важните неща, когато става дума за обзавеждане на детска стая е, че трябва да бъде перфектно обезопасена. Така детето ще може да играя на воля, а вие ще сте спокойни, че то е в безопасност. Може да помислите за допълнителни аксесоари, като протектори за ръбовете на мебелите, прегради за кошарата, за да не падне, защитни капачки за контактите, заключване на прозорците и терасата и т.н.

Също така почиствайте редовно праха от обзавеждането и дезинфекцирайте помещението. Улисан в игри, вашият малък герой непрекъснато ще търчи напред-назад, ще пипа навсякъде и ако е по-малък -ще лапа различни предмети. Не искате да лепне някой вирус или да развие алергия към домашен прах, нали?

Понякога всеки има нужда от своя местенце за бягство от реалността. Децата не правят изключение. Декорирането и обзавеждането на детската стая е отговорна задача. В нея вашият малчуган ще спи, играе, расте и мечтае. Затова е важно да изпипате детайлите добре и да подберете обзавеждането според неговите нужди и предпочитания, а не според вашите. Все пак това ще си е неговото вълшебно място, където ще се зародят безброй прекрасни спомени, които ще останат в съзнанието му за цял живот.

Затова помещението трябва да бъде едно приветливо място, където детето да обича да прекарва времето си. И когато родителите му го накарат да си отиде в стаята то да е щастливо от този факт, а не да го приема като наказание.

Виж още идеи за обзавеждане на детската стая