kurmene na bebe

Колко милилитра кърма е подходяща за бебето – по месеци

Храненето на бебето е изключително важно за неговото развитие. Това често предизвиква паника у родителите и поражда въпроси като – колко често трябва да яде мъника, какво количество е нормално да приема на всяко хранене, колко време следва да продължи кърменето и други. Въпреки че няма универсален график за това, има средни стойности за количеството кърма, които малчуганът трябва да приема в различните етапи от растежа му. Но не забравяйте, че всяко детенце е различно и в някои случаи те няма да съвпадат изцяло.

Колко кърма трябва да даваме на бебето по месеци?

С напредването на растежа на мъничето, неговото стомахче ще може да побира все повече храна. През първите дни детето може да приема едва по 10-50 милилитра кърма. През първата седмица стомахът на бебето може да побере до 200 милилитра, а през първия месец – до 800. Според експертите 1-месечното детенце трябва да получи между 8 и 12 хранения на ден, следователно е необходимо да се храни на всеки 2 или 3 часа. Трудно е да се определи колко храна приема бебето или колко дълго време суче, но обикновено 1-месечно бебче суче около 15-20 минути на хранене. В периода между първия и третия месец броят хранения намалява до 6 и 8 пъти на ден, като едно 3-месечно дете приема средно около 150 милилитра на хранене. Тогава мъникът наддава с около 600-1000 грама месечно. Бихме могли да обобщим, че количеството на ден следва да бъде в порядъка на:

  • През първото тримесечие – 1/6 от телесната маса;
  • През второто тримесечие – 1/7 от телесната маса;
  • През третото тримесечие – 1/8 от телесната маса;
  • През четвъртото тримесечие – 1/9 от телесната маса.

С настъпването на шестия месец повечето деца са готови за хапват и твърди храни, но при останалите хранения е добре да се продължи с кърмене или адаптирано мляко. В този период мъникът се нуждае средно от 750 милилитра кърма на ден, което прави около 125 на хранене. Ако се чудите дали малчуганът се е нахранил и не можете да прецените дали е сит, то следете за следните знаци – заспиване след кърмене, обръщане на главичката и неприемане на гърдата или шишето. Можете да се ориентирате дали съкровището ви яде достатъчно и по броя на изхожданията му.

kurmene na bebe mlqko

Защо бебето повръща кърма?

Понякога по време на кърмене и след това детето връща карма. В повечето случаи това е нормално и не трябва да ви безпокои. Повръщането се случва, когато мъничето е приело повече кърма, отколкото стомахчето му може да побере. Важно е да отбележим, че рефлуксът се появява както при деца, които се кърмят, така и при деца, които се хранят с адаптирано мляко. В повечето случаи той изчезва след навършването на 1-годишна възраст. За да облекчите дискомфорта от повръщането, хранете бебето в изправено положение и му помагайте да се оригва, след като се е нахранило. Ако мъничето наддава тегло, повръщането не е причина за тревога. В противен случай е най-добре да се консултирате с педиатъра си.