Кога трябва да започнем да режем ноктите на бебето?

Кога трябва да започнем да режем ноктите на бебето

Новородените човечета винаги изненадват родителите си с това колко са малки и фини. А техните пръстчета са истински шедьовър на миниатюрата. Как обаче да ги обгрижвате?

Защо в началото се късат сами

След раждането си бебето все още е със съвсем тънки нокти, които няма нужда да се режат, защото само като захванете израсналата част с ръка, тя просто се къса. Причината е, че все още костната структура и роговите образувания на малкото тепърва укрепват: косата му е мека като перушина, а костите са меки. Това е така, за да може по-безпроблемно бебето да премине през родовия канал. Скоро обаче това се променя – костите укрепват, а ноктите и косата се втвърдяват. Това се случва благодарение на богатото на калций меню, съставено изцяло от мляко.

Кога и как е препоръчително да започне рязането на ноктите на бебето

В края на първия месец от живота на новороденото ще забележите, че късането на малките нокти вече не е така лесно. Време е да започне рязането. Как обаче да го направите? Бебето не е свикнало на подобна интервенция и има вероятност да се съпротивлява. А евентуално размахване на ръчичките, в момент, в който вие държите наблизо до тялото и лицето му ножичка, крие сериозен риск от нараняване. Така че, препоръчително е да вземете двойни предпазни мерки:

  1. Нека първото рязане да се извърши от двама души: единият да държи ръцете на дребосъка, а другият да реже;
  2. Добре е да го направите, когато детето е напълно спокойно. Това може да е например, по време на сън или в момент, в който то е в добро настроение – сутрин или след хранене. Важно е обаче да сте възможно най-бързи, за да не го раздразните.

Достатъчно е да направите един прав разрез, без да извивате в ъглите.

Какви помощни аксесоари и принадлежности са ни нужни – съвети от Baby.bg

  • Ръкавички против надраскване. Необходими са през първия месец, когато мъникът често неволно надрасква лицето си с ръчички;
  • Хартиена пила. През първите седмици може да заглаждате връхчетата като превенция срещу надраскване;
  • Ножичка. Не ползвайте своята ножичка за малчугана. Нека неговата да е отделна, за да се избегне рискът от инфекции. Освен това детските модели са със заоблен връх;
  • Нокторезачка. Ако ви е по-лесно да боравите с нокторезачка, възползвайте се от бебешките модели.

Веднъж усвоили техниката, скоро процедура по рязането ще се превърне за вас в рутина и бебокът няма да има нищо против да ви съдейства.