5 грешки, които може би допускаш, когато слагаш бебето да спи

Приспиването на бебето, независимо през коя част на денонощието, е голямо предизвикателство за повечето родители. И докато някои проблеми със съня са нормални и отшумяват с възрастта, има 5 често срещани грешки, които могат да затруднят съня на твоето бебе.

1. Да не обръщаш внимание на признаците на сънливост

Ясен индикатор за сънливост е прозявката. Две прозявки и бебето трябва да бъде сложено в креватчето си. Други признаци на сънливост и умора са притваряне на очите, нервен плач, раздразнителност (при бебетата може да е отблъскване на шише или ръката ви, а по-големите деца се изразява в инатливо казване на “не” за всичко), търкане на очите. Ако пренебрегнеш сигналите, които бебето ти дава, вероятно то ще се преумори и ще се изнерви.

2. Да считаш кратките дрямки за качествен сън

Няколкоминутните дрямки не дават на бебето необходимата почивка. Нещо повече, след тях то може да се събуди с “вкиснато” настроение. Качествената дрямка представлява най-малко 45 минути дълбок сън. Всичко по-кратко от това не бива да се смята към необходимите часове сън на ден.

3. Да приспиваш бебето с шише или кърмене

Много родители забелязват, че приспиването с хранене действа успокояващо на бебето и е доста ефикасно. Педиатри обаче предупреждават, че дългосрочно това е голяма грешка в изграждане на рутина за сън. Бебето може да започне изцяло да разчита на кърмата на мама или на своето шише, за да заспи, което прави отбиването много по-трудно. Да не говорим, че след храна трябва да се отдели достатъчно време, за да може бебчо да се оригне. В противен случай се появяват газове и колики – основни врагове на качествения сън.

4. Да будиш бебето през деня, за да спи то по-дълго през нощта

Немалка част от бебета, които спят много през деня, също имат качествен и мирен сън през нощта. Така че дори и да ти се струва, че бебето прекарва твърде много време в страната на сънищата по светло, няма нужда да го будиш, освен ако не е време за хранене или смяна на пелените. Нещо повече, ако бебето се събуди само, твърде е възможно това да е само защото пелената е пълна, гладно е или е обезпокоено от шум. Ако отново покаже признаци на сънливост след отстраняване на “проблема”, то приспи го с милувка, песничка, люлеене или гушкане.

5. Да не изградиш рутина за сън

Напълно нормално е бебетата да обичат рутината и лесно да влизат в нея. Времето за сън обикновено се настройва от техния вътрешен часовник, който пък може да бъде подчинен на определени ежедневни ритуали. Опитвай се да спазваш ред в деня на бебето – разчертай време за храна, време за баня, време за игра и време за сън и гледай да не нарушаваш последователността, особено когато пътувате или има гости у дома.

Важни факти за бебешкия сън

  • Учените са установили, че физическото и умствено развитие на едно бебе се случва, докато то спи качествено – независимо дали през деня или през нощта.
  • Децата, които имат по-дълго време за дрямка, се чувстват по-бодри, по-лесно се концентрират и са по-малко раздразнителни и капризни.
  • Ако бебето играе активно през деня, по-вероятно е да има дълъг и спокоен сън през нощта – независимо от броя дремки по светло.