Какво представлява белият шум и защо бебетата го обичат

Едно от най-сложните и изнервящи неща, когато станете родители, са опитите да намерите различни варианти за успокояване на плачещото си бебе. Какво правите, когато повиването, люлеенето или тананикането не работят и то се къса да реве и просто не иска да заспи?

Много родители прибягват до една хитрина, а именно използването на бял шум, когато става въпрос за успокояване на плачещото им дете или за подпомагане на заспиването.

Но какво точно представлява той, как се използва и защо изобщо действа ще ви разкрием сега.

Какво представлява?

Този вид шум се получава от комбинацията на звуци с различни честоти, възпроизведени заедно. Например, ако вземете всички възможни тонове, които човек може да чуе, и ги комбинирате заедно с еднакъв интензитет, това което ще се получи, ще бъде именно бял шум.

Името му е заимствано от понятието за бяла светлина, която, подобно на него, се състои от всички различни цветове (честоти) на светлината, комбинирани заедно.

Звукът му наподобява този на дъжд, водопад, шумолене на листа, вентилатор или статичен телевизор. Той също може да бъде възпроизведен цифрово или чрез така наречените машини за бял шум, които са физически устройства, произвеждащи такъв звук.

Защо бебетата го обичат?

Преди да се появят на този свят, децата прекарват 9 месеца в утробата на майката, а тази среда не е никак тиха. Преди раждането бебето непрекъснато е заобиколено от различни звуци като например дишането и сърдечния ритъм на майката, циркулирането на кръвта, както и всички звуци от външния свят. Те идват под приглушен вид и бебето е свикнало с тях. Те го успокояват и го карат да се чувства сигурно и защитено. За него това е естественият начин, по който звучи заобикалящия го свят.

Пускането на бял шум на вашето новородено създава познатата му спокойна атмосфера, която му помага да се успокои и да заспи. Именно поради тази причина много родители прибягват до него. Като според някои от тях това е най-ефективният, лесен за прилагане и евтин метод за приспиване на новородено.

С какво е полезен?

  • Намалява стреса

В началото светът е доста стресиращо място за едно бебе. За него всичко е ново и непознато. Непрекъснато е затрупвано от различни светлини, предмети, лица и емоции. Белият шум създава илюзия за безопасност и по този начин намалява стреса.

  • Подпомага съня

Освен че подпомага заспиването, този звук също така заглушава и изолира плашещите звуци на околния свят. Например от по-големи братя и сестри, трафик, звънеца на вратата, телевизора и др.

Ако малчуганът се събуди преждевременно, което се случва доста често, той много по-лесно ще заспи отново, ако чува около себе си бял шум, отколкото други звуци или ако е напълно тихо.

  • Намалява плача при бебетата

Виждали ли сте понякога как някои майки се опитват да успокоят своите плачещи бебета, люлеейки ги на ръце и издавайки шушукащи и монотонни звуци? Чудили ли сте се защо го правят? Съзнателно или не, с това шушукане те наподобяват именно бял шум, който, както вече споменахме, успокоява бебетата. Важно е обаче силата му да е по-голяма от тази на рева на детето, за да може да го заглуши и да вземе превес над силата на плача.

  • Лесен е за отвикване

Докато вашето мъниче расте, можете постепенно да започнете да намалявате силата на звука. Ако тогава то продължи да спи добре, значи вече е готово да го прави и без помощта на помощни звуци.

Как да го използваме правилно?

Има различни начини и устройства, чрез които да създадете бял шум. Някои от тях включват електрически уреди като вентилатор, сешоар, прахосмукачка или ненастроено радио или телевизор. Други са породени от природата, като дъжд или бурно море например. Някои родители предпочитат просто да пуснат чешмата да тече силно, но това е свързано с разхищение на вода и излишни разходи.

На пазара се продават и най-различни играчки, и машинки за сън, които също възпроизвеждат такива звуци, така че изборът на източник е изцяло ваш. Най-лесният начин си остава просто да пуснете някое видео с бял шум от интернет. Има много и най-различни варианти, като повечето продължават по няколко часа.

Какъвто и вариант да изберете, имайте предвид, че звукът трябва да се чува постоянно, а не както при някои играчки – да се чува за кратко време и след това да спира. Освен това той трябва се чува достатъчно добре, за да е ефективен, а не да бъде едва доловим. Звукът трябва да е толкова силен, колкото да не ви дразни и пречи.

Тъй като всички бебета са различни, има вероятност използването на бял шум да не е на 100% ефективно при вас, но нищо не пречи да опитате. Въпреки това в повечето случаи този метод върши прекрасна работа, като осигурява лесно заспиване и добър, здравословен сън за вашите малки ангелчета. А понякога и за вас самите. В крайна сметка дори и възрастните понякога имат нужда от някой трик, който да им помогне да заспят.