Как да се справим с гаденето по време на бременност?

Бременността е един много специален период за всяка жена. Той е изпълнен с много положителни емоции, подготовка и трепетно очакване на големия ден – появата на новия член на семейството.

В същото време, обаче, в този период жените се сблъскват с редица промени, свързани с тяхното емоционално и физическо състояние. И докато някои са приятни, други – изобщо не са. 

Понякога бременността протича с някои неразположения, особено в ранните месеци, като едно от тях е така нареченото „сутрешно гадене“.

Независимо дали е сутрешно или следобедно, то е доста неприятно и може значително да повлияе на ежедневието ви. 

Понякога дори може да е съпроводено с повръщане, както и да ви засегне по всяко време на деня или нощта, а някои бъдещи майки се чувстват зле през целия ден.

Но обикновено сутрешното гадене се среща в началото на бременността и изчезва до 16-та – 20-та седмица, като не излага вашето бебе на риск. В по-редки случаи продължава по-дълго, а понякога изчезва, но се появява отново в последните седмици.

Как да се справите със сутрешното гадене по време на бременност и какво трябва да избягвате, за да не засилите симптомите, ние от baby.bg ще ви обясним в следващите редове.

Защо някои бременни страдат от сутрешно гадене и повръщане?

Лекарите все още не могат да кажат какви са точните причини за тези неразположения, които измъчват бременните. Голяма роля за промените във физическото и емоционалното състояние на жената играят хормоните, така че именно те може да провокират сутрешното гадене. Рядко медицинско състояние, което не е свързано с бременността, като заболяване на щитовидната жлеза или жлъчния мехур, може да е причина за различни неразположения.

В по-късен етап при някои жени се появяват и киселини, които също са доста неприятни, но за щастие минават по-бързо.

Има и жени, които са големи щастливки, защото при тях неразположенията са доста по-малко или изобщо нямат такива. При липса на гадене не трябва да се притеснявате, тъй като всеки организъм е различен и реагира по собствен начин на хормоналните промени.

Как да се справим със сутрешното гадене и с повръщането по време на бременността?

Хубаво е, че всеки проблем си има решение и тук ще се опитаме да ви дадем съвети как да се справите с тези неприятни неразположения и какви ефикасни средства против гадене може да приемате.

За съжаление, няма точно определено лечение, което действа на всички бременни. Всяка бременност протича по различен начин и докато при някои тя преминава много леко, то при други е съпроводена с доста неразположения. Но има някои промени, които можете да направите в диетата и в ежедневието си, за да се опитате да облекчите симптомите.

На първо място трябва да отбележим, че е важно как се храните през всички тези 9 месеца, като в началото трябва да сте особено внимателни.

Подбирайте внимателно храните, които консумирате, защото има такива, които могат да раздразнят допълнително стомаха ви и да причинят огромен дискомфорт, както и да засилят неприятните симптоми.

Ето и няколко съвета от нас:

  • Пийте много вода, за да не се дехидратирате, особено ако повръщате често.
  • Избягвайте подправките – те много дразнят стомаха и могат да засилят неразположенията ви.
  • Хапвайте препечени филийки, които успокояват стомаха, като към тях може да добавите малко сирене.
  • Полезно е да си похапвате и кисело мляко, така че може да го включите в менюто си, като най-добре е, ако може да си набавите домашно.
  • Почивайте си много и ако е нужно си вземете болничен (умората може да влоши неприятните симптоми). Но не лягайте веднага след хранене, това може да предизвика киселини и повръщане.
  • Избягвайте храни или миризми, които ви карат да се чувствате зле.
  • Хранете се по-често, с малки порции, като включите към менюто си продукти с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини (като препечен хляб, ориз, крекери и тестени изделия).
  • Може да пробвате храни или напитки, съдържащи джинджифил – според някои специалисти джинджифилът може да помогне за намаляване на сутрешното гадене и повръщането. Преди да приемате каквито и да е добавки с джинджифил по време на бременността, е хубаво да се посъветвате с лекар.
  • Ако обичате чай, може да пробвате някои видове като чай от мента или липа, които успокояват стомаха.

Ако сте се опитали да промените ежедневните си навици и въпреки това не сте постигнали желаните резултати, може да потърсите своя следящ лекар, който да ви изпише специални медикаменти (хапчета, сиропи, прахчета), които помагат при сутрешно гадене.

Колкото и да ви е трудно и неприятно, заради тези симптоми, не се вглъбявайте в тях, а си мислете, че това е само един период, който скоро ще отмине. С напредването на бременността част от нещата ще отшумят, ще се почувствате много по-добре и ще се радвате на този специален период. А скоро след това ще гушкате своята рожба – няма нищо по-хубаво от това!