Къпане след хранене

Колко време след хранене се къпе бебе?

Кога е най-доброто време за къпане на бебето

Педиатрите препоръчват бебето да се мие преди вечерното ядене или кърмене, но това не важи за всички деца. Някои реагират отрицателно на къпането преди хранене на празен стомах. Ако при Вас случаят е такъв, след храненето на бебока изчакайте поне 30 минути и тогава влезте в банята. Най-добрият час за къпане е вечерно време преди лягане, защото това отпуска и предразполага за по-дълбоко заспиване.

Като цяло, няма точно определено време, тъй като всеки мъник си е със собствен характер и реагира различно на отделните случаи. Ето защо, всяка майка трябва да опознае предпочитанията и претенциите на рожбата си за хранене и къпане, така че да намери най-добрия момент. Препоръчва се всекидневните водни процедури да се извършват точно в определено време, така че да се изгради някакъв режим за новороденото, което ще го направи по-спокойно.

Защо не бива да къпете бебето след хранене

След хранене коремчето е пълно, а по време на баня детето се върти във ваничката. Ние го държим с ръце докато го мием, което е постоянно притискане, а това непременно ще накара детето да повърне. В отделни случаи дори малкият човек започва да хълца и се появят пристъпи на колики и непременни сълзи. Педиатрите препоръчват да изчакате минимум 30 минути до 1 час преди ежедневно къпане.

При какви условия трябва да го къпете

Преди влизане в банята за водни процедури, трябва да извършите някои приготовления и да осигурите определени безопасни за детето условия като:

  • Задължително е наличие на собствена ваничка и допълнителна кана с вместимост от 2 до 3 литра за поливане;
  • Възможност за измерване температурата на водата, която да е поне 37 ºС; Водата във ваничката да е поне 6 см над дъното;
  • Детето трябва да притежава собствена хавлийка, която да е предварително затоплена;
  • Винаги използвайте шампоан и сапун за бебе, които не лютят и не пречат на очичките.

Температурата в банята преди къпане трябва да е поне с 2-3 ºС по-висока от стайната температура, тъй като на мокрото телце му е по-студено от момента, когато е сухо.

Ще откриете ли всичко необходимо в Baby.bg

Ние сме специализиран бебешки магазин, който е доста добре зареден и може да предложи всичко необходимо, което да направи израстването и развитието на рожбата Ви по възможно най-добрия начин. Много лоялни клиенти вече ни се довериха и редовно пазаруват от нас, а ако Вие ни посещавате за първи път, можете напълно да ни се доверите.