Пъпна херния при бебета – какво представлява?

Макар да звучи доста страшно, пъпната херния е състояние, което се среща често, особено при децата, като обикновено минава от само себе си и не причинява усложнения.

Тя представлява необичайна издутина, която може да се види или усети на пъпа. Развива се, когато част от лигавицата на корема, част от червата и/или течност от корема преминава през мускула на коремната стена. Среща се при 10 до 20 процента от всички деца. 

При бебенцата, които се раждат по-малки, както и при недоносените деца, заболяването се развива по-често.

Какво представлява тази издутина около пъпчето, кои са симптомите и причините за появата ѝ, ще ви обясним в тази статия.

Кои са причините за появата ѝ?

Както вече споменахме, причината за появата на тази издутина е, че част от течности, мазнини, а понякога и червата, преминават в коремните мускули на детето. 

Според специалисти, появата ѝ може да се причини от липсата на пълна затвореност на пръстена на пъпната връв при бебетата. 

Естествено, не всички новородени ще се сдобият с тази „екстра“. Много фактори оказват влияние, като от голямо значение е колко са здрави мускулите и тъканите около пъпната връв на мъничето.

Причините за придобита пъпна херния при новородени бебета и малки деца могат да бъдат:

  • нарушения на стомашно-чревния тракт (като колики, запек и други)
  • неприятна кашлица
  • постоянен плач 
  • когато бебето е недоносено
  • при наднормено телесно тегло
  • натрупване на течност в коремната кухина
  • когато бебето се ражда с много ниско тегло
  • рахит
  • наследственост и други

Това състояние се среща най-често при кърмачета, но може да засегне и възрастни. При бебето може да бъде особено видима, когато то плаче, кашля или се напряга, което води до изпъкване на пъпчето. 

При децата тя обикновено е безболезнена и не води до усложнения. Появата ѝ при възрастни обаче, може да причини коремен дискомфорт, а в някои случаи да се наложи и операция.

В по-голяма част от случаите пъпните хернии при деца се затварят сами като това става през първите две години. В по-редки случаи, остават отворени до петата година. Ако и след това проблемът продължава, нужно е да се консултирате с лекар.

Ако това състояние се е появило в зряла възраст, най-вероятно ще се наложи операция.

Ако подозирате, че вашето бебе има подобен проблем, говорете с педиатър. 

Медицинска помощ е наложителна в следните случаи:

  • Когато изглежда, че детето изпитва болка
  • Ако мъничето започне да повръща
  • Има чувствителност, подуване около мястото на хернията или то промени цвета си.

Понякога лекарите може да препоръчат използването на специални лепенки, които да спомогнат издутината да се прибере. Те ще ви обяснят и как се лепи лепенката, за да има най-голям ефект.

Кои са основните симптоми на пъпна херния?

На първо място, заболяването се проявява външно под формата на издутина в или около пъпа, която се забелязва най-вече, когато новороденото кашля или плаче. В спокойно състояние, например, когато детето спи, тя може дори да не се забележи.

Размерът на издутината варира от няколко милиметра до 1–2 см или повече.

Допълнителни симптоми на херния на пъпа при деца могат да бъдат:

  • Появата на кафяви петна в областта на пъпа, поради белези на тъканите и използването на местни антисептици за лечение на раната около пъпчето.
  • Увеличаване на обема на изпъкналостта при плач, кашляне, по време на запек, колики и други.

Заболяването засяга най-вече кърмачета – особено недоносени бебета и такива с ниско тегло при раждане. 

Ако забележите издутина в зоната на пъпчето на вашето мъниче, направете консултация със специалист, за да се установи дали става въпрос за пъпна херния. Не се шашкайте, защото както вече споменахме, състоянието не е болезнено за децата и не е опасно. В повечето случаи то преминава от само себе си, като много рядко се налага лекарска намеса.