Какви са симптомите на бронхит при бебе?

Колкото и да се грижите за вашето новородено и да правите всичко възможно то да е в отлично здраве, трябва да знаете, че имунната му система е много крехка. Това е и една от причините бебетата да боледуват доста още през първите месеци от живота си. 

Едно от често срещаните заболявания при малките деца е бронхита, наречен още бронхолит, който засяга всяко трето бебе под една година. Най-чести причини са вирусните инфекции, а той представлява възпаление на дихателни пътища в белите дробове, които се наричат ​​бронхиоли. Това от своя страна затруднява дишането и често е причина за тревога у родителите.

За да бъдете подготвени, ще ви обясним кои са причините и симптомите на заболяването и ще ви дадем съвети как да се справите с този проблем.

Какви са симптомите на бронхит при бебета?

При бебенцата заболяването е познато като бронхолит и колкото и да е неприятно, то е доста често срещано, заради крехката им имунна система.

Ето кои са признаците, по които може да познаете, че бебето ви е развило бронхит:

  • Появява се задух, който може да е слаб, но е възможно и да е доста силен и притеснителен. Това налага консултация с доктор, които ще вземат бързи и адекватни мерки, за да не се развие пневмония, която е доста по-притеснителна.
  • Шум при дишане – при някои деца се наблюдават типичните за бронхита свирещи шумове или т.нар. хрипове.
  • Кашлица, която в някои случаи е съпроводена с повръщане.
  • Температура – това е и един от най-притеснителните симптоми, който кара родителите незабавно да потърсят лекарска помощ.

Като цяло, бронхолитът може да се развие в продължение на около 3-5 дни, като след това започва леко подобрение. Заболяването може да трае между 10 дни и две седмици.

Как се лекува бронхита при бебета?

Ако при малки деца и кърмачета се появи възпаление на дихателните пътища, най-добре е да посетите или да се чуете с вашия педиатър, който ще назначи правилното лечение.

Важно е да се изпишат лекарства, подходящи при бронхит, които да свалят температурата и да намалят неразположенията. Антибиотик се изписват само при нужда, тъй като това е прекалено силен медикамент за толкова малки деца. 

Болнично лечение се налага само при по-сериозни случаи, когато няма подобрение на състоянието в продължение на повече от 2 седмици.

Има няколко начина, с които да облекчите състоянието на вашето мъниче:

  • Опитайте се да кърмите по-често, защото в кърмата се съдържат ценни хранителни вещества, които ще засилят имунитета му. 
  • Допълнително количество вода също може да го предпази от дехидратация.
  • Дръжте го по-често изправено, защото по този начин ще облекчите дишането му. 
  • Бъдете спокойни и спазвайте съветите на вашия лекар, за да може мъничето да премине по-леко и бързо през това неприятно състояние.