Колко често и до каква възраст се стерилизират бебешките шишета?

 

След като сте направили необходимите проучвания и сте избрали най-добрите бутилки за своето малко съкровище, има още една стъпка, която трябва да обмислите: как да ги почиствате. Независимо дали сте избрали стъклени, пластмасови или силиконови варианти, ще трябва да ги поддържате възможно най-чисти, за да защитите развиващата се имунна система на бебето.

В тази статия ще ви дадем съвет как и колко често трябва да стерилизирате бебешките шишета, както и кога е добре да спрете.

Кога да стерилизирате бебешките шишета?

Стерилизирането на бебешки шишета е допълнителна стъпка отвъд традиционното почистване, която осигурява по-добра защита срещу микроби. 

Педиатрите съветват, когато за първи път купувате бутилки, да ги стерилизирате поне веднъж, за да гарантирате здравето и безопасността на бебето си. Повторната процедура не е задължителна, но всъщност е препоръчителна, особено в някои случаи:

  • Ако използвате съдове назаем или втора употреба

Може да попаднете в ситуация, в която да ви се наложи да вземете бебешки бутилки назаем от приятел. В тези случаи е изключително важно да дезинфекцирате добре вече използваните шишета, преди да ги дадете на бебето си. Същото важи и за всички съдове, които са били използвани от по-големи братя и сестри във вашия дом.

  • Ако бебето е било болно

Знаете колко тревога и притеснения изпитвате, когато бебенцето ви е болно, така че последното нещо, което искате да направите, е да рискувате да го заразите повторно, като използвате нечисти съдове. Ако мислите, че има опасност от наличие на микроби или бактерии по бутилките на вашето дете, стерилизирането им със сигурност ще ви успокои.

  • Ако бебето е недоносено или има здравословни проблеми

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията стерилизацията е особено важна, ако бебето е родено преждевременно или има отслабена имунна система.

  • Ако нямате достъп до чиста питейна вода

Ако вашият дом не е част от община с чиста питейна вода, използвате вода от кладенец или пътувате в страна със съмнителна вода, може да се наложи често да дезинфекцирате бебешките шишета. Веднъж дневно или дори след всяка употреба би било разумно, за да се избегне натрупването на вредни микроби.

Колко често да стерилизирате бебешките бутилки?

Ако имате достъп до чиста вода и поддържате стерилна среда у дома, не е необходимо постоянно да почиствате бебешките съдове. Това може да ги повреди и дори да позволи на химикалите да проникнат в млякото.

Колко често да стерилизирате бутилките на вашето новородено наистина зависи от вас, така че направете това, което смятате за правилно, за да бъдете спокойни. 

До каква възраст да стерилизирате бебешките бутилки?

Най-добре е тази процедура да се извършва докато бебето навърши 3-4 месеца, тъй като имунната му система вече не е толкова крехка.

Задължително е да спрете, ако забележите някаква повреда. Стъклените шишета с пукнатини трябва да се изхвърлят, както и пластмасовите, които са със силни миризми или каквато и да е деформация. 

Как да стерилизираме бебешките бутилки?

Има няколко основни начина. Изберете този, който работи най-добре за вас.

  • Изваряване на бебешки шишета във вода

Тук не се изискват специални уреди или друго оборудване. За метода с вряща вода, всичко, от което се нуждаете, е вода и тенджера. И не се притеснявайте – напълно възможно е да дезинфекцирате пластмасовите шишета по този начин.

  1. В тенджера сипете достатъчно вода, за да покрие бутилките.
  2. Потопете прясно измитите бутилки във водата с главата надолу, като се уверите, че на дъното няма въздушни мехурчета.
  3. Оставете водата да заври.
  4. Сварете ги за пет минути.
  5. Изключете котлона и ги извадете с помощта на щипки.
  6. Поставете ги върху чиста, суха кърпа и ги оставете да изсъхнат на въздух.
  • Дезинфекциране на бебешки шишета в микровълнова

Ето как става това:

  1. Напълнете около половината от бутилките с вода.
  2. Пуснете микровълновата на висока мощност за една до две минути.
  3. С помощта на ръкавици за фурна ги извадете от микровълновата, изхвърлете останалата вода и ги оставете да изсъхнат на въздух.

Много майки избират да закупят тези специални уреди, които спестяват доста време и усилия. Има няколко вида, между които: такива за микровълнова и електрическите стерилизатори, които са може би най-бързият и лесен вариант, ако искате да дезинфекцирате бутилките често. Просто следвайте инструкциите, предоставени от производителя. 

Стерилизирането и дезинфекцирането на шишетата на вашето бебе изисква няколко допълнителни стъпки, но в някои случаи то е задължително, за да защитите здравето на вашето мъниче. Така че намерете метод, който работи за вас и бъдете спокойни, че правите най-доброто за бебето си.