Как да предизвикаме естествено раждане

Бременността вече напредва и вие нямате търпение за онзи прекрасен миг, в който най-накрая ще гушнете своята рожба. Най-добрият вариант от медицинска гледна точка е това да се случи в деветия месец (т.е. след 36 гестационна седмица).

Има случаи, в които бебенцето не се появява на бял свят дори и след термина и тогава става въпрос за преносване на плода. Това носи със себе си допълнителни притеснения и неразположения за майката, затова в тази статия ще се опитаме да ви запознаем с най-добрите начини за предизвикване на раждане (ако това се налага).

Опасно ли е преносването на плода

Преди да преминем към ценните съвети, които ще ви помогнат да ускорите процеса и да родите нормално, ще поговорим за преносването на плода и колко опасно може да е то за майката и бебето.

За преносена се приема бременността, която продължава повече от 42 гестационни седмици, но за щастие процентът на случаите е много малък. Тогава често се налага и предизвикване на раждане.

Преносването на бебето може да крие някои рискове, тъй като след 40 г.с. се случват някои основни изменения в средата на развитие на плода. Вместо негов сигурен дом, тя може да стане враг на мъничето.

Ето и какво може да се случи, ако бебенцето се появи на бял свят 2 седмици или повече след термин:

  • Естественото раждане след 42та седмица може да се окаже доста трудно или невъзможно. Причината е така наречената тазово-фетална диспропорция;
  • Детето се ражда по-голямо. Това отново може да затрудни родилния процес и да причини повече болка на родилката;
  • Преносването може да навреди по някакъв начин в развитието на сърдечно-съдовата, нервната и дихателната система на бебенцето. Причините са: нивата на околоплодна течност намаляват доста бързо, а плацентата започва да старее.

 

Добрата новина е, че медицината е достатъчно напреднала, за да се справи и с този проблем и да осигури прекрасен финал за майката и бебето, така че бъдете спокойни и не се шашкайте.

Ефективни методи за предизвикване на раждане

Съществуват доста добри начини за по-лесно предизвикване на раждането, ако това се наложи.

Ето и кои са те:

  • Упражнения

Разбира се, няма как на първо място да не сложим упражненията, някои от които могат да бъдат доста ефективни за предизвикване на раждане. Подчертаваме обаче, че те трябва да са умерени, да се изпълняват точно и никога да не се натоварвате. Като цяло упражненията са безопасен метод и дори препоръчителен за жените, които са в края на девети месец или вече са минали термина си.

Истината е, че никой не може да ви гарантира, че с тях ще имате успешно предизвикване на раждането, но ви съветваме да опитате. Дори ако този метод не работи, той е чудесен начин да облекчите стреса в домашни условия и да поддържате тялото си силно за големия миг, който ви предстои.

  • Секс

Може би сте чували, че именно половият акт може да подпомогне за предизвикване на раждането. Има и доказани случаи за ефективността от секса, така че не ви пречи да опитате. Не забравяйте обаче, че при определени състояния, като „плацента превия“ или други проблеми, не е препоръчително да правите секс, затова се консултирайте с вашия лекар.

  • Топъл душ

Ако терминът ви е минал, а вие все още сте без разкритие, може да пробвате да взимате по-често топъл душ. Дори и да не помогне за предизвикване на раждане, той поне ще ви отпусне, ще облекчите напрежението и ще намалите болката от контракциите.

Важно е да имате предвид, че прекалено горещата вода по време на бременност може да е опасна за бебето.

  • Рициново масло

Сред известните трикове е и използването на рициново масло. Тъй като то е слабително, може да причини дразнене или контракции на матката, които да се превърнат в родилни. Трябва да бъдете внимателни със страничните ефекти, обаче, защото приемането му може да доведе до проблеми със стомаха и диария. Най-добре е да се консултирате със специалист.

  • Пикантна храна

Пикантните храни влияят на тялото по същия начин като рициновото масло – стомашно-чревното разстройство води до дразнене и контракции на матката. Ето защо се препоръчва хапването на нещо люто за предизвикване на раждане.

Пикантната храна също може да доведе до значителни киселини, към които бременните жени така или иначе са предразположени, така че не прекалявайте и с този метод.

В заключение можем да кажем, че много от горните естествени начини за предизвикване на раждане са безвредни, но все пак някои от тях може да имат нежелани странични ефекти. Ето защо е хубаво да говорите предварително с вашия акушер-гинеколог, ако искате да приложите даден метод.

От друга страна, може би е по-добре да не пришпорвате нещата, а да ги оставите да се случат, когато трябва – Майката природа си знае работата. В крайна сметка много малък процент от жените преносват с от 1 до 2 седмици след термина. Важното е да сте спокойни, да имате доверие на своя лекар и да вярвате, че всичко ще е наред.