3 лесни бебешки рецепти с ПАПАЯ (и защо е толкова полезна!)

Един от най-полезните плодове, които можеш да добавиш към диетата на своето дете, е папаята. Препоръчително е да включиш папая към менюто на бебето около навършване на 8-месечна възраст, но само след успешното въвеждане на тиква, банан и сладък картоф, които са по-лесни за смилане.

Важни предупреждения за папаята

  1. Увери се, че плодът е достатъчно узрял за консумация – кората трябва да е наситеножълта и дебела, а вътрешността на плода – жълто-оранжева на цвят, сочна, ароматна и възсладка. Неузрялата папая може да причини стомашни болки на бебето.
  2. Ограничи количеството папая до 2 супени лъжици на ден – прекалената консумация също води до стомашни проблеми.
  3. Ако бебето не харесва вкуса на папая или след хранене се появи нежелана реакция, временно изцяло премахни този плод от бебешкото меню.

Ползи от консумацията на папая

Папаята е витаминна бомба – тя съдържа витамините A, B и C, а също полезните фолиева киселина, магнезий, желязо, калций и калий.

  • Подобрява храносмилането – ензимът папаин, присъстващ в месестия плод, подпомага разграждането на храната. Редовното похапване на папая може значително да подобри действието на храносмилателната система на детето.
  • Засилва имунитета – витамин C, съдържащ се в плода, подсилва крехкия бебешки имунитет и предпазва от вирусни инфекции.
  • Приложен външно, плодът помага при малки изгаряния или ранички – Кората или вътрешността на папаята могат да се използват и при обриви, като облекчават сърбенето (консултирай се с педиатъра дали това е подходящо за кожата на твоето бебе!).
  • Предотвратява запек – фибрите, съдържащи се в папаята, играят ролята на природен лаксатив и гарантират правилна работа на червата на бебето.
  • Поддържа добри нива на хемоглобина – плодът е богат на желязо и консумацията му подобрява производството на червени кръвни телца в организма.

Рецепти с папая за бебешкото меню

Папая-пюре

Необходими съставки:

  • 1 бр. зряла папая.

Как се приготвя:

Обели папаята и махни семките ѝ, преди да я нарежеш на големи кубчета. По желание, можеш да ги оставиш да омекнат на пара за около 15-20 минути. След това ги намачкай или ги направи на пюре с блендер, според предпочитанието ти – бебетата обикновено предпочитат еднородно по консистенция пюре. 2 лъжици пюре на ден са достатъчни – можеш да съхраниш остатъка в бурканче в хладилника за следващия ден.

Смути с диня и папая

Необходими съставки:

  • 2 супени лъжици натурален йогурт;
  • 1 супена лъжица диня, нарязана на кубчета (без семки);
  • 1 супена лъжица папая, нарязана на кубчета.

Как се приготвя:

Смеси всички съставки и ги пусни в блендера за съвършеното бебешко смути.

Кремче от овесени ядки и папая

Необходими съставки:

  • 2 супени лъжици овесени ядки, предварително сварени (омекнали);
  • 1 супена лъжица папая – на пюре;
  • половин малък банан, нарязан.

Как се приготвя:

Пусни в блендера всички съставки и ще получиш чудесна закуска с овесени ядки, която всяко бебе ще хапне с удоволствие. Опитай и ти, вкусно е!

Папаята е полезен, хранителен и вкусен плод. Може да се комбинира с много други плодове, зеленчуци и дори с пилешко месо за вкусни ястия. Авокадо, ябълки, банани, праскови и моркови са само някои от храните, които често присъстват в рецептите с папая.