Първа разходка на бебето – какво трябва да знаете?

Появата на нов член в семейството е един специален момент, който променя живота на родителите изцяло. Разбира се, в положителен аспект. 

Децата осмислят живота ни, те правят дните ни много по-хубави и в същото време ни учат кои са истински важните неща.

След появата на новия член има един период на адаптация, в който родителите свикват с бебето, учат се да разпознават неговите знаци, кога има нужда от храна, кога от смяна на памперса и т.н. След като мине известно време (от няколко дни до няколко седмици) мъничето е готово и за своята първа разходка и запознанството му с новия свят.

Това често буди много въпроси у родителите, на които ще се опитаме да отговорим в тази статия.

Кога да изведем бебето за първи път?

Като цяло, всеки родител сам преценява кога да бъде първата разходка на новороденото. Ако преди е съществувало правило бебето да не се извежда навън до 40-я ден, то сега вече майките са доста по-смели и правят това още в началните седмици.

Разбира се, ако сте подготвени добре и вашето мъниче е здраво и добре облечено, няма за какво да се притеснявате. Може да направите неговата първа разходка още преди да е навършило месец, но е хубаво да се съобразите с някои неща.

  • Не извеждайте новороденото, ако навън е много студено, вали или има силен вятър. До сега бебето е свикнало с определени градуси и ако изведнъж го изведете на много по-ниски, това няма да му се отрази добре. Неговата имунна система е още много крехка и все още не се е сблъсквала с такива „екстремни“ метеорологични условия, които никак не са подходящи за първа разходка.
  • Нека първото извеждане на бебчо е някъде в квартала. Изведете го за малко – около 10-15 минути са достатъчни, колкото да се запознае с обстановката навън. Постепенно може да увеличите продължителността и да се разхождате повечко.
  • Не бързайте да се срещате с познати и приятели, които нямат търпение да се запознаят с малкото човече. Знаете колко много вируси върлуват, затова изчакайте малко преди да го покажете на други хора.
  • Когато излизате на първа разходка с бебе, трябва да вземете някои допълнителни предпазни мерки. Уверете се, че мъничето е облечено в подходящи дрехи, така че да му е достатъчно топло, но не твърде горещо. Намажете го със специален крем с UV защита, така че да предпазите деликатната му кожа от слънчевите лъчи не само през лятото, но и в облачни дни. Сложете му и шапчица, която трябва да е по-дебела през зимата и по-тънка през топлите месеци.
  • Избягвайте тълпите. Ако трябва да отидете на място, където има много хора, носете бебето си в слинг, подходяща за възрастта кошница или го дръжте в количка, така че другите да не се приближават твърде близо до него. Стойте физически дистанцирани колкото е възможно повече, мийте ръцете често и носете маска.

Как да облечем бебето за разходка?

Когато излизате навън със своето малко съкровище, трябва да съобразите тоалета му с времето. Както вече споменахме, то трябва да е с удобни, меки дрешки, за да се чувства добре, но в никакъв случай да не е много навлечено, за да не му е горещо.

Използвайте собственото си облекло като ориентир. Ако ви е удобно да носите тениска, облечете бебето си в блузка с дълъг ръкав. Ако навън е по-студено и носите жилетка или суитшърт, мъничето може също да се нуждае от леко яке върху по-топло боди с дълъг ръкав. Винаги имайте под ръка резервно одеялце, с което да завиете новороденото, ако видите, че му е студено.

Ето и няколко съвета как да облечете вашето мъниче, според времето навън:

Обличане на новородено в студено време

Когато навън е студено, вашето новородено ще се чувства най-комфортно облечено в повечко дрешки като блузка с дълъг ръкав, удобно гащеризонче и топло зимно яке. Не забравяйте, че детето трябва да носи един слой повече дрехи от възрастните при същите метеорологични условия. Когато излизате на разходка, му обуйте чорапки и топли обувчици, както и му сложете удобна шапка и ръкавици, които да го топлят, ако навън е студено. Ако усетите, че температурите са много ниски или пък вятърът е силен, по-добре се приберете вкъщи на топло.

Обличане на новородено в топло време

През лятото, както и в по-топлите пролетни дни, вашето бебе ще се нуждае от тънко лятно облекло, което в повечето случаи включва само един слой дрехи. Хубаво е да носите допълнителна жилетка, която да му облечете, ако усетите лек вятър. Не забравяйте да използвате слънцезащитен крем с фактор 30 до 50 SPF не само за себе си, но и за вашето мъниче. Бебешката кожа е много нежна и деликатна, бързо почервенява и може дори да се изрине, така че трябва много да я пазите. 

Бебетата под 6 месеца не трябва да са на пряка слънчева светлина, затова използвайте сенника на количката, чадър или избирайте по-сенчести места за вашата първа разходка. 

Може да посетите сайта на baby.bg, където ще откриете всичко необходимо за първата разходка на новороденото, а и не само: дрешки, аксесоари, козметика, колички и много други полезни неща.

ВИЖ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ В КАТЕГОРИЯ БЕБЕ И МОДА