Кога се формира полът на бебето

От момента на зачеването във вашето дете е заложена генетична информация дали то ще стане момче или момиче. Но тъй като и двата пола започват еднакво своето развитие в утробата, ще трябва да проявите малко търпение, докато дойде моментът, в който ще можете да узнаете тази информация. За повечето родители един от най-вълнуващите моменти на бременността е да разберат дали очакват син или дъщеря. Но кога точно се определя това и от какво зависи? 

Как и кога се формира полът на бебето

Всяка клетка на майката и на бащата съдържа по 46 хромозоми разделени по двойки. Само една от тези двойки всъщност определя дали ще имате момче или момиче. Половите хромозоми на жената са еднакви – XX, докато при мъжете те са различни – XY. Клетките на жената по никакъв начин не влияят върху формирането на пола на детето. Той се определя в самия момент на зачеване, когато една от женските X хромозоми се свързва с една от мъжките Y или X хромозоми. Следователно, ако резултатът от това сливане е XX, означава, че бебето ще е момиче и съответно, ако е XY – ще е момче.

Имайте предвид, че половите органи на бебето се формират между 7-ма и 12-та гестационна седмица. Дотогава мъжките и женските ембриони на практика изглеждат еднакво, затова реално не е възможно толкова рано да се определи какво бебе очаквате.

Как и кога можете да узнаете пола на вашето бебе

„Какво бебе ще имам и кога най-рано мога да разбера това?“ Този въпрос вълнува бъдещите майки от много години. Макар че съществуват доста алтернативни методи за определяне на пола на детето, най-точен отговор може да се постигне с помощта на ехограф. Чрез ултразвук той може да ви покаже дали носите в себе си момче или момиче. Някои бъдещи майки дори прилагат ехографските снимки в така наречения „дневник на бременността“, който си водят за спомен. В него те вписват резултати от тестове, по-специални случки и моменти и всякакви подробности, свързани с този период.

Друг сравнително надежден вариант да разберете какво бебе очаквате е с помощта на кръвен тест, който освен това може да ви даде и допълнителна информация по различни показатели за вашето здраве и здравето на плода.

По-нетърпеливите майки могат да си направят ранна фетална морфология, чрез която се изследват органите и системите на плода, като по този начин може да се установи пола още на 12-тата седмица. Макар че за по-сигурен резултат лекарите препоръчват да изчакате до 19-та, 20-та седмица. 

Разбира се, има случаи и на объркан пол от страна на лекаря при разчитане на видеозона. Но практическият опит на медицинското лице, в комбинация с все по-модерните технологии, свеждат този риск до минимум. Освен това, понякога плодът може да е заел по-специфична поза в утробата, което може да възпрепятства ясното виждане на гениталиите.

Алтернативни методи

Липсата на напреднали технологии в миналото е накарало хората да измислят всевъзможни алтернативни варианти, за да узнаят тази така желана от тях информация. Макар че, така или иначе шансът да познаят дали бебето ще е момче или момиче е 50 на 50, точността на тези методи е под въпрос. Ето някои от тях:

  • Някои смятат, че ако коремът на бременната е по-остър и е разположен ниско се очаква момче, ако е по-широк и е високо – момиче.
  • Друг метод е този, в който се използва махало, окачено над дланта на жената. Ако то се върти в кръг е вероятно да имате дъщеря, а ако се движи напред-назад – син.
  • Според други, ако на бъдещата майка ѝ се яде сладко, по всяка вероятност полът на бебето ще бъде женски, а ако изпитва глад за кисели краставички – мъжки.
  • В интернет е пълно и с калкулатори за изчисление на пола на база рождените дати на родителите и тази на зачеване.
  • Разпространен мит е и че може да разберете пола на детето в зависимост от честотата на неговия пулс. Ако е над 140 удара в минута – очаквате момиче. В противен случай – момче.

Съществуват още десетки алтернативни методи за познаване на пола на новороденото, но тяхната надеждност е също толкова съмнителна. Както вече стана ясно, той се определя още в момента на зачеване и макар че някои медицински методи дават доста точни резултати, 100% гаранция няма. Единственият начин да бъдете напълно сигурни дали имате дъщеря или син, е когато най-сетне държите своята рожба в ръцете си за първи път. А и в крайна сметка най-важното нещо е бебчето ви да е здраво, а вие ще го обичате с цялото си сърце, без значение дали е момче или момиче.