Хъркане при бебетата: Какво да правим при хрипове от гърдите

“Бебето ми хърка” – с тази тревога се сблъскват много майки и често пъти няма повод за притеснение. Необходимо е обаче да се направи уточнение дали става дума за хъркане, причинено от запушено носле, или за шум и хрипове от гърдите. В следващите редове ще разгледаме основните причини за хъркане и хриптене при бебетата и възможни начини за справяне с проблема.

Причини за поява на хъркане от носа

  • при новородени – първите дни на бял свят са трудни за бебето. Дихателните пътища на мъничето още се развиват и лесно се задръстват със слуз, но постепенно след раждането този проблем отшумява;
  • запушен нос от респираторна инфекциявиж как да се справиш със запушеното носле;
  • възпаление на ноздрите – рядка, но все пак срещана инфекция при бебетата. Възпалението кара ноздрите временно да се уголемят, което води до хъркане;
  • изкривяване на носната преграда – в този случай септумът (преградата между двете ноздри) е изместен на една страна. При около 6% от бебетата това е вродено състояние. Понякога може да се причини и от усложнения при раждането. При малките деца, всички от които имат по-еластична хрущялно-костна структура от възрастните, дори незначителна травма на носа може да предизвика подобно изкривяване;
  • сънна апнея – наблюдава се хъркане и кратки спирания/паузи в дишането, последвани от дълбоко и шумно поемане на въздух. Свързва се с нарушена проходимост на горните дихателни пътища и се среща както при бебета, така и при по-големи деца и възрастни.

Причини за поява на хрипове от гърдите при бебетата

Препоръчваме незабавно да се свържеш с педиатъра при неочаквана поява на шум или хрипове от гърдите на твоето бебе. Възможните причини са десетки, но все пак ще посочим най-често срещаните:

Чест причинител на хрипове: Инфекция на долните дихателни пътища

Настинките (възпаленията на горните дихателни пътища) могат да предизвикат хъркане, но НЕ и хрипове в гърдите. Когато инфекцията е плъзнала към долните дихателни пътища обаче (например при бронхиолит или пневмония), тогава бебето ще започне да хрипти.

При случаи на бронхиолит се чува характерно “свирене” в гърдите. Бебето е раздразнително, с учестено дишане, без апетит, възможно е да има стомашно разстройство. Незабавно уреди лекарски преглед, защото лечението на бронхиолит изисква специфичен подход с промивки, а понякога и дихателна кинезитерапия.

При пневмония нещата са сериозни – освен хрипове може да се наблюдава затруднено дишане, кашлица, висока температура (треска), изпотяване, сърцебиене, пълна загуба на апетит. Пневмонията може да се развие изключително бързо (за часове), така че не губи време и веднага потърси лекарска помощ за детенцето си.

Чест причинител на хрипове: Алергия или астма

Когато бебето има алергия към прах или друго вещество, имунната му система реагира на опасността, като стеснява дихателните пътища – това може да причини хриптене. Поддържай бебешката стая безукорно чиста чрез прахосмукачка с воден филтър, често проветряване и забърсване на всички повърхности. Плюшени играчки, килими и одеяла поемат доста прах – избягвай и натрупването на вещи в бебешката стая.

Астмата (свръхчувствителни дихателни пътища при излагане на определени дразнители), води до задух, хрипове, кашлица и стягане в гърдите. Педиатърът ще препоръча адекватни мерки за овладяване на проблема.

Чест причинител на хрипове: Гастроезофагеална рефлуксна болест

При гастроезофагеалната рефлуксна болест част от стомашната киселина се връща нагоре по хранопровода. Малка част от тази течност може да бъде вдишана в белите дробове, което от своя страна води до раздразване и подуване на долните дихателни пътища, а оттам – хрипове.

Не слагай бебето да си легне поне 30 минути след хранене.

По-рядко срещани причини за поява на хрипове

  • вродени или наследствени заболявания;
  • бронхопулмонална дисплазия – хронично белодробно заболяване, което се среща при около 20% от недоносените деца с дихателна недостатъчност;
  • вдишване на чуждо тяло, задавяне;
  • имунна недостатъчност и др.

И най-важното, при наличие на хъркане или хрипове в гърдите не предприемай лечение на бебето по диагнози от Интернет, а се обърни към компетентно медицинско лице!