Защо кърменето е важно?

Защо кърменето е важно?

Експерти от цял ​​свят единодушно признават важността на кърменето и съветват майките да кърмят своите бебета поне през първите шест месеца, а ако е възможно и след това.

Ползите от кърменето се крият не само в хранителния състав на млякото: кърмата предпазва детето от заболявания и инфекции, регулира и укрепва физиологичните системи на майката и бебето, и още много други. 

Това е един много интимен момент между майката и нейната рожба, който засилва връзката помежду им.

Нека сега да разгледаме какви са ползите от кърменето както за бебенцето, така и за майката.

Ползи за майката:

  • Подпомага свиването на матката

По време на бременност матката ви се разширява и расте много бързо, запълвайки почти цялото пространство на корема.

След раждането вашата матка преминава през процес, наречен инволюция, който помага да се върне към предишния си размер. Окситоцинът – хормон, който се увеличава по време на бременност, помага за задвижването на този процес.

Вашето тяло отделя големи количества от този хормон по време на раждане, за да помогне на бебето да излезе по-лесно и да намали кървенето. 

Окситоцинът се повишава и по време на кърмене. Насърчава контракциите на матката и намалява кървенето, като помага на матката да се върне към предишния си размер по-бързо.

  • Майките, които кърмят страдат много по-рядко от депресия

Следродилната депресия може да се развие малко след появата на бебчо на бял свят.

Според направени проучвания, жените, които кърмят, са по-малко склонни да я развият в сравнение с майките, които отбиват рано или не кърмят. 

Ако все пак усетите симптоми на депресивно състояние, съветваме ви веднага да се консултирате с вашия лекар, който ще ви предложи правилно лечение.

  • Кърмата намалява риска от някои заболявания
  • Спестява време и пари

Доказано е, че тя осигурява дългосрочна защита срещу някои заболявания. 

Жените, които кърмят, имат по-нисък риск от развиване на:

  • високо кръвно налягане
  • артрит
  • сърдечни заболявания
  • диабет тип 2
  • някои видове рак

И не на последно място – кърменето е безплатно, с изключение на някои малки разходи, като например: за стол за кърмене, за консултант по кърмене, от когото да получите ценни съвети, както и за помпа за кърма. 

Ето и кои са основните ползи:

  • Няма да харчите пари за адаптирано мляко всеки месец
  • Няма да отделяте допълнително време за почистване и стерилизиране на бутилки
  • Няма да ви се налага да затопляте бутилки по средата на нощта (или деня)
  • Кърмата винаги е с правилната температура и е готова за консумация
  • Може да изберете удобна за вас поза за кърмене според ситуацията и мястото

Ползи от кърменето за бебето:

  • Кърмата осигурява най-добрите хранителни вещества за новородените

Кърмата съдържа всички хранителни вещества, от които бебето се нуждае през първите 6 месеца от живота си и то в точните пропорции: витамини, протеини и мазнини. Съставът ѝ дори се променя според различните нужди на бебето, особено през първия месец.

Още в първите дни след раждането гърдите ви произвеждат гъста и жълтеникава течност, наречена коластра. Тя е изключително полезна и е с високо съдържание на протеини, с ниско съдържание на захар и заредена с полезни съединения. 

Коластрата е идеалното първо мляко и помага за развитието на незрелия храносмилателен тракт на новороденото. След първите няколко дни гърдите започват да произвеждат по-големи количества мляко, докато стомахът на бебето расте.

Единственото нещо, което може да липсва във вашето вълшебно мляко, е витамин D, но той може да се добави, като се препоръчва най-често на капки.

  • Кърмата съдържа важни антитела

Кърмата е заредена с антитела, които помагат на вашето бебе да се бори с вируси и бактерии, което е много важно особено в ранните месеци. Тогава детенцето е още много крехко и има нужда от подсилване на имунитета, който е доста слаб.

Когато сте изложени на вируси или бактерии, вие започвате да произвеждате антитела, които след това отиват в млякото. Ето така, чрез кърмата, вие подсилвате и предпазвате вашето бебче.

Многобройни проучвания показват, че бебетата, които не са кърмени, са по-уязвими към здравословни проблеми като пневмония, диария и инфекции.

  • Кърмата насърчава здравословното тегло на бебето

Още един плюс на кърмата е, че насърчава здравословното наддаване на тегло и помага за предотвратяване на затлъстяването при децата.

Това може да се дължи на развитието на различни чревни бактерии, които могат да повлияят на складирането на мазнини.

Много научни изследвания доказват многобройните ползи от кърмата както за бебетата, така и за техните майки. Както нормалното раждане, така и кърменето следват естествения ход на природата. И ако нямате някакви основателни причини или проблеми, съветваме ви да кърмите своето бебенце поне 6 месеца, за да му осигурите безценни за него витамини и минерали, както и да го предпазите от много болести.