Забелване на пишлето на бебе – какво трябва да знаем?

Появата на новия член на семейството е едно прекрасно събитие за всеки родител. Но отглеждането на дете е съпроводено както с много радости и хубави емоции, така и с доста тревоги и притеснения.

В тази статия ще се опитаме да обърнем особено внимание на малките момченца и да дадем важни съвети на техните родители. Ще се спрем на една тема, която вълнува много майки и татковци, а именно забелването на пишлето при бебетата. Ще представим предимства и рискове от процедурата, както и важни съвети от специалисти, които ще ви улеснят.

Какво трябва да знаете за забелването на пишлето на бебето?

Преди всичко родителите трябва да знаят, че един голям процент от бебенцата момчета (над 90%) се раждат с т.нар „вродена фимоза“. Това е абсолютно нормално състояние и се характеризира със свиване на препуциума над главичката на пениса. 

Ще се опитаме да ви го обясним с не толкова сложни думи, за да разберете за какво става въпрос.

Когато малкото момченце се роди, отворът на кожичката, която покрива главичката на неговото пишле, е много стеснен. Поради тази причина главичка остава като обвита в него без възможност за достъп. 

Всъщност това състояние звучи по-страшно отколкото е. При възрастен мъж, то определено може да създаде доста проблеми и болка, но при децата не е точно така.

Някои от специалистите са категорични, че вродената фимоза всъщност предпазва пишлето на мъничето от бактерии и от други вредители. Според тях, това е напълно естествено състояние и няма нужда родителите да се наместват в забелването на пениса.

Други специалисти смятат, че е задължително да се забели главичката и ако не се направи навреме, може да създаде проблеми на детето, като инфекции на уринарния тракт. 

Всъщност моментът е много деликатен и именно затова е хубаво да се посъветвате с педиатър кога и как е най-добре да се извърши процедурата. 

Понякога има риск вродената фимоза да се развие и да прогресира до истинска фимоза в по-късните години.

Какви са съветите на специалисти относно забелването на пениса при бебета и малки деца?

Както вече разбрахте, мненията на специалистите по темата са доста противоречиви, като всяка страна си има своите аргументи.

Лекарите в Англия са против ранното забелване на пишлето на детето. Те са категорични, че родителите не трябва сами да дърпат препуциума на своето мъниче. Според тях това може да доведе до силна болка, подуване, дори и да се получи възпаление след процедурата. Макар че има специални кремове и други продукти, които може да се ползват за бебета и да облекчат възпалението, може да има и други последици.

На същото мнение са и специалисти от Австралия. Според тях, родителите задължително трябва да се консултират с лекар, който да ги посъветва как трябва да се грижат за пишлето на бебенцето. Здравните власти са на мнение, че кожичката на малките деца не бива да се дърпа, тъй като това може да доведе до голяма болка, поява на кръв и възпаление след забелване.

Нека да разберем какво смятат специалистите в България по въпроса. 

Много от лекарите ни препоръчват постепенното забелване, защото то не причинява болка на мъничето и не крие опасности, ако се направи правилно.

При него областта под главичката се придърпва много леко, като това става главно след като бебенцето е изкъпано. Така се стимулира бавното отделяне на препуциума, а и се намалява риска от натрупването на мъртви клетки под кожичката на пишлето.

За някои родители тази процедура е голямо предизвикателство, а други казват, че е много лесно, стига да бъдеш внимателен. 

Все пак не забравяйте да се посъветвате с вашия следящ лекар, който да ви обясни за всички предимства и рискове от забелването.