Кога започват да виждат бебетата?

За бебенцата светът е едно непознато и в същото време много интересно място. С всеки изминал ден мъниците откриват и научават нови неща, учат се да разпознават предмети, цветове, миризми, усещания. В един момент осъзнават, че мама и тате не са единствените на този свят, пълен с толкова много чудеса.

Родителите с нетърпение чакат първите думички и първите крачки на своето малко съкровище, но има и още едно нещо, което ги вълнува – дали зрението му се развива добре.

Именно на тази тема ще се спрем в статията. Ще разберем кога мъничетата започват да виждат ясно и да различават предмети и цветове, както и как да открием наличието на някакъв проблем. 

Кога всъщност бебетата започват да виждат?

Интересен факт за новородените е, че имат способността да виждат още при раждането, но в началото зрението им е доста замъглено. Всъщност то започва да се развива още в утробата – очите им се отварят през 27-та седмица от бременността, а освен всичко това могат и да различават червения цвят.

Новородените бебета не могат да виждат ясно, но имат способността да различават светлина, лица и големи фигури, както и движение. Интересното е, че очичките им са физически способни да виждат добре при раждането, но мозъкът им не е готов да обработи цялата тази визуална информация.

Зрението на вашето бебе се подобрява през първата година и то ще може да фокусира доста ясно, когато стане на 8 месеца.

Когато мъничето навърши 3 до 4 месеца, то вече може да различава цветовете и да се фокусира върху по-малки предмети. Около 4-месечна възраст започва да се развива възприятието за дълбочина. Вашето малко съкровище ще стане по-добро в забелязването на малки предмети и проследяването на движещи се неща с очите си. 

Как да проверим дали зрението на бебето се развива нормално?

Ако след четвъртия месец детенцето не се фокусира върху дадени предмети или не следи движещи се обекти, както и ако изглежда, че има проблеми с движението на едното или двете си очички, трябва да съобщите това на педиатъра. Той ще установи дали има някакъв проблем със зрението му и ще вземе навременни мерки.

Колко далеч могат да виждат бебетата през различните месеци?

  • От 0 до 1 месеца

Новороденото може да вижда само на около 20-30 см – достатъчно далеч, за да различи ясно лицето на човека, който го държи. В този период вашето лице е най-интересното нещо за мъничето, именно затова визуалният контакт с родителите е много важен.

  • От 2 до 4 месеца

С всеки следващ месец зрението на децата се развива все по-добре. 

Около 2-3 месец бебетата дори могат да следват движенията ви, когато сте наблизо. Цветовите разлики стават все по-ясни за тях и те ще започнат да различават нюанси като червено и жълто.

Препоръчително е да им показвате шарени, ярки картини, снимки, книги и играчки. Може да пробвате да размахате ярки предмети пред очичките им. Те вече ще могат да ги проследят с поглед и дори ще се опитат да ги вземат с ръчички.

  • От 5 до 8 месеца

След 5-я месец децата започват да развиват дълбочинно зрение. Вече ще различават все повече цветове, ще изследват различни предмети, като ги разглеждат и въртят. Малко по малко те започват да опознават този чуден свят и всичко в него ще им става все по-интересно. 

  • След 8 месеца

До навършване на 1 годинка малчуганите вече виждат на много по-големи разстояния и различават все повече предмети. В този момент мъничетата са и доста по-активни и игриви, а някои от тях дори правят и първите си крачки. Изключително интересни са им предметите и играчките, които се движат бързо, защото могат да ги проследят добре с поглед. 

Именно в този период доскоро кротките и спящи през повечето време бебета, се превръщат в едни сладки, дори малко диви, любознателни изследователи, готови за нови приключения.