Близък контакт

Близък контакт: Защо прегръщането на бебето е жизненоважно

Една от най-шокиращите и запомнящи се сцени в нашумелия антиутопичен сериал “Разказът на прислужницата” е свързана с… гушкането на бебе. Много бъдещи майки, почитателки на телевизионното шоу, засипват онлайн форумите с разтревожени въпроси, след като на екран е показано как жизнените показатели на бебе Шарлот падат рязко и тя буквално спира да расте само след няколко седмици липса на пряк допир “кожа до кожа” с друго човешко същество. Лекарите в консервативно настроената към медицината фиктивна държава Гилеад не успяват да намерят физическа причина за критичното състояние на детето и предричат фатален край, но биологичната майка на Шарлот се досеща интуитивно за нуждите на своето бебе и прекарва нощта, прегърнала малкото си съкровище с голи ръце. Шарлот се възстановява напълно.

Но защо?

Над 600 научни изследвания са посветени на силния ефект от човешкото докосване върху бебешкия организъм. В Канада дори са създадени доброволчески програми за прегръщане на бебетата, хоспитализирани за по-дълъг период от време.

Задълбочен научен експеримент, проведен през 2016-а, доказва следните предимства на прегръдките и прекия телесен контакт:

  1. Спомагат за образуването на кърма и по-лесното, интуитивно кърмене от страна на бебето;
  2. Спомагат за развитието на нервната система на новороденото;
  3. Бебета, прегръщани повече, впоследствие демонстрират по-висок коефициент на интелигентност (IQ) спрямо децата, които не са получавали родителска ласка;
  4. Намаляват усещането за болка при новородените;
  5. Провокират отделянето на окситоцин (т.нар. “хормон на любовта”), който пък стимулира по-бързия растеж и повишаването на имунитета. Окситоцинът също е отговорен за понижаването на стресовите хормони – малките деца, прегръщани често, се успокояват по-бързо от своите връстници;
  6. Понижават артериалното налягане и подобряват честотата на пулса и на бебетата, и на възрастните;
  7. Намаляват дългосрочния риск от деменция;
  8. Прогонват депресията и пораждат чувство на щастие и сигурност;
  9. Малчуганите, гушкани редовно от най-ранна възраст, проявяват значително по-малко агресия в детската градина и училището.

С други думи, всички майки и татковци могат да си поемат облекчено дъх и да игнорират всичко, което са чули за прекаленото “разглезване” на детето с внимание и гушкане. Прегръщането на бебето е сред най-важните задачи на родителите и никога не може да бъде “твърде много”.