Каква количка за близнаци да изберем

Раждането на бебето е най-голямата радост за родителите, а раждането на близнаци е двойна радост. Но като всяка друга част от живота и родителството има своите отговорности, при това немалко на брой. Трескавите приготовления за посрещането на новородените близнаци в новия им дом, меко казано, могат да причинят главоболие. Но освен кошарата, музикалната въртележка, ваната за къпане и всички играчки, всеки родител трябва да помисли и за друга ключова придобивка – бебешката количка. 

До някаква степен тя е като втори дом за мъниците, защото те прекарват дълги часове в нея по време на разходка. Именно затова тя трябва да донесе не само максимален комфорт, но и безопасност. При бебешките колички за близнаци има малко повече изисквания и характеристики, на които трябва да се обърне внимание. Все пак става въпрос за удобството не на едно дете, а на две.  

Какви видове бебешки колички за близнаци има 

Основните видове колички за близнаци са два и са спрямо разположението на децата. При бебешките колички тип „редица“ бебета са едно до друго. При моделите тип „влакче“ близначетата са едно зад друго. Всеки вид има своите силни и слаби страни. Освен това те  могат да бъдат летни – само с лятна седалка или комбинирани – с трансформираща се седалка. От вас зависи дали предпочитате модел, който да разполага с кош за новородено. Той ще осигури спокоен сън и удобство на мъника, но според някои родители не е необходима придобивка, тъй като не може да се използва при деца над 6 месеца. 

За максимално улеснение можете да изберете бебешка количка, която е 3 в 1 и включва не само седалка и кош, но и столче за кола, което да се монтира с лекота към шасито. Ако избрани от вас продукт не разполага с отделен кош, то се уверете, че седалката може да се сваля изцяло до легнало положение. Това би представлявало проблем при „влакчетата“, тъй като когато седалките са една зад друга, те няма как да се разгънат изцяло хоризонтално. Сред минусите на този тип е, че близнаците нямат пряк контакт помежду си, а родителят няма визуален контакт с бебето на задната седалка. По отношение на размерите, този вид е по-тесен, което улеснява транспортирането с асансьор и ви гарантира, че возилото ще се побере през каквито и да е врати. От друга страна „влакчето“ е по-дълго, като това намалява маневреността. 

При тези, в които близнаците са на една редица, съществува риск бебешкото возило да не успее да мине през всички врати или асансьори.  Имайте едно на ум и измерете входните врати, след което сравнете размерите на желания от вас продукт. 

За какво да следим при избора на бебешка количка за близнаци

От особено значение е бебешкото возило да бъде достатъчно леко, защото често ще ви се налага да го вдигате, качвате по стълби или в багажници. А и както вече споменахме новородените бебета растат бързо и покачват и теглото си, с което увеличават и килограмите, които се налага да вдигате с бебешката количка. По-леките конструкции гарантират по-плавно и лесно бутане на возилото.

Важно е моделът да е маневрен, за да можете да избягвате всички възможни препятствия по време на разходка – дупки в асфалта, бордюри, неправилно паркирали автомобили и какво ли още не. Всяка майка знае, че подобни пречки могат да бъдат истинско предизвикателство. За да сте сигурни, че няма препятствие, което да ви се опре, заложете на модел с високопроходими и стабилни гуми, по възможност непомпащи се, тъй като те се пробиват по-трудно.

За да съберете по-лесно возилото в багажника на автомобила, можете да се спрете на компактни размери. Новите сгъваеми модели ще ви изненадат приятно с умалените си параметри. Като бонус изискване обърнете внимание на луксозните видове, които включват чанта, дъждобран и други аксесоари, като така ще си спестите още едно пазаруване.