Как да спрем кърмата в 5 стъпки – съвети от Baby.bg

Дошъл е моментът за приключване на кърменето? Как това да се случи лесно и безпроблемно? Вижте няколко насоки, които ще ви бъдат полезни.

От какво зависи спирането на кърмата

Процесът на лактация е създаден така, че да удовлетворява нуждите на бебето. Кърменето продължава дотогава, докато то суче. Защото именно така то стимулира производството. Има и случаи, при които майката е подложена на силен стрес, и при които организмът ѝ може да реагира със спиране на производството на мляко. Това обаче са изключения и единични примери. Световната здравна организация препоръчва естественото хранене да продължи най-малко 6 месеца, а ако има желание на майката и бебето – и до края на втората му година. В някои случаи обаче се налага спирането да е по-бързо, отколкото го е измислила природата: поради връщане на майката на работа, дълго пътуване, боледуване или отделяне по друга причина от бебето.

Какви мерки трябва да предприемем

  1. Постепенно отбиване. Ако се налага да прекратите процеса на естествено хранене, най-естественият начин за това е чрез постепенното му редуциране. Съчетайте това със захранването. Когато напълно замените обяда например, давайте на детето да суче само сутрин и вечер. Тази тактика може да се използва, ако майката започне работа. След известно време оставете само едно кърмене. Постепенно намалете времетраенето му и накрая го спрете. По този начин няма да има никакъв проблем за тялото ви, тъй като то ще успее да се подготви за този момент;
  2. Медикаментозно. Ако обаче се наложи спирането да стане по-рязко, повечето майки се обръщат към лекар да им предпише медикаменти за целта. Достинекс е популярното лекарство, което се използва в повечето подобни случаи;
  3. Без хапчета. Преминали по този път дами съветват, че има начини за постигане на ефекта и без използването на химически фармацевтични формули. Нужно е обаче да приложите комплексни действия:
  • Витамин В6. Нужни са големи дози от него: поне 200 мг на ден в продължение на седмица. Съдържанието на придоксинов хидрохлорид потиска лактацията и облекчава болките в гърдите;
  • Чай от салвия. Фитоестрогените в тази билка също намаляват количеството на млякото;
  • Пийте повече вода, яжте по-малко сол. И двете мерки целят намаляване на задържането на течности в организма ви;
  • Топли компреси. Те облекчават гърдите, ако има подуване и болезненост;
  • Изцеждане при нужда. Знаете, че то по принцип стимулира лактацията. Ако обаче усетите, че гърдите са твърде пълни и твърди, може да облекчите състоянието им, като освободите малко от количеството. Но само толкова, колкото да усетите комфорт. Ако се наложи, го направете отново на другия ден и разреждайте интервалите.

Какво може да се случи, ако не се спре кърмата

  • Чувство на депресия. Ако спирането е необходимо в конкретния момент, и го направите твърде бързо, има риск от рязък спад на хормона пролактин, което води до депресия. Не оставяйте лоши мисли да контролират съзнанието ви. Вместо това се старайте да сте заети с приятни занимания, които да насочват мислите ви в градивна посока;
  • Развиване на мастит. При рязкото спиране има риск и от запушване на каналчетата в гърдите. Ето защо е важно системно да прилагате мерките, посочени от Baby.bg в горния параграф.

Спирането отнема различно време при всяка жена, което най-вече зависи от честотата, с която нейното бебе е сукало до този момент. В някои случаи отнема 2-3 седмици. Краят на всеки период в живота дава начало на нещо ново. Нетърпеливи ли се да разберете какво е то?