Кога се разбира полът на бебето?

„Ще си имате бебе!“ – Това е най-хубавата новина, която могат да чуят двама влюбени.

Да бъдеш родител е изключително отговорно, понякога дори много трудно, но наистина няма нищо по-хубаво от това. След появата на двете чертички, животът на бъдещите родители моментално ще се преобърне и те ще започнат с подготовката за посрещането на новия член на семейството. 

Едно от нещата, които изключително много вълнува както майката, така и бащата, е полът на бебенцето. Те нямат търпение да го разберат възможно по-скоро и са готови да опитат какви ли не методи, които да помогнат за разкриването му.

Ето защо решихме да отговорим на някои от най-важните въпроси, свързани с пола, които вълнуват родителите, като: Кога най-рано и как да разберем дали чакаме момче или момиче? Какви са най-сигурните методи? Има ли алтернативни начини за разкриването му?

Кои са методите за определяне на пола и кога най-рано може да стане това?

Съществуват няколко основни начина, по които може да разберете дали вашето бебе ще е момче или момиче. 

  • Неинвазивен пренатален тест

Още около 9-та седмица от бременността вашият лекар може да назначи кръвен тест, т.нар. неинвазивен пренатален тест. Той е много важен, особено при рискова бременност и проверява за хромозомни аномалии, като синдром на Даун и други. По време на този тест лекарят разглежда плацентарната ДНК в кръвта ви, за да разбере дали съществува риск детето ви да има генетично заболяване. 

Тъй като хромозомите на вашето бебе са включени в ДНК, изследвана от лекаря, полът на плода може да се определи чрез търсене на мъжката Y хромозома. Ако тя отсъства, то значи, че ще си имате момиченце.

  • Преглед с ултразвук

Около седмата седмица от бременността гениталиите на вашето мъниче ще започнат да се различават. По-важно е обаче кога се вижда и кога може да бъде разкрит пола на бебето с помощта на ултразвук. Това може да стане около 14-та седмица. Въпреки това, има случаи, в които лекарят не е напълно сигурен, затова ще ви препоръча да изчакате до 19-20 седмица. Ако искате да направите парти за разкриване на пола и желаете той да остане изненада за вас, не забравяйте да предупредите своя лекар да не го казва на глас, а да го напише на бележка.

  • Ранна фетална морфология

Феталната морфология е изключително важно изследване, което се прави задължително около 20 г.с. Но по-нетърпеливите майки, които искат да разберат дали всичко с бебето е наред, както и дали очакват момче или момиче, може да си направят изследването и по-рано. А ако се чудите в коя седмица може да стане това, отговорът е около 12 г.с.. По време на феталната морфология ще бъдат изследвани органите и системите на малкото човече, което носите в утробата си.

Други техники за установяване на пола:

Разбира се, има много алтернативни методи, с помощта на които може да разберете дали чакате момче или момиче. Трябва да ви предупредим обаче – те не са толкова сигурни, като гореизброените.

В интернет може да намерите редица калкулатори за изчисление на пола на бебето на база рождените дати на родителите и тази на зачеване. Доста разпространен метод, на който вярват много майки, е китайският календар, който дава резултати на база възраст на майката и дата на зачеване.

Интересно вярване е, че формата на корема също може да разкрие дали чакате момиче или момче. Твърди се, че ако той е по-остър и е разположен ниско се очаква мъжка рожба, ако е по-широк и е на по-високо – ще си имате момиченце.

Някои бъдещи майки вярват, че неразположенията по време на бременност също може да разкрият важна информация. Например, ако този период е съпътстван с гадене, повръщане и главоболие, жената чака момиче. Но всъщност това е строго индивидуално и зависи от много фактори.

В крайна сметка, най-важното е да се пазите много по време на бременността и да следвате стриктно лекарските съвети, за да може накрая да гушнете своето здраво бебе.