Трябва ли кърмата да се изцежда след кърмене?

Въпросът с кърменето на новородено вълнува всяка бъдеща майка. 

Ако сте в очакване на своята рожба, може би вече сте изчели много материали и книги за това колко полезна е кърмата и колко ценни вещества осигурява на бебчето.

Ето защо все повече жени искат да кърмят своите малки съкровища, което е чудесно. 

Ако имате тази възможност, препоръчваме ви и вие да го правите, защото няма нищо по-ценно за едно бебе от майчиното мляко.

В тази статия обаче ще обърнем внимание на един въпрос, който все повече вълнува кърмачките, а именно: „Нужно ли е изцеждането на кърма след кърмене и кога да започнете с този процес?“. Ще ви дадем ценна информация и няколко съвета, които ще са ви от полза и ще направят живота с новия член на семейството по-лесен и приятен.

Кога и как трябва да започнем с изцеждането на кърма?

За онези майки, които искат да имат малко изцедено мляко под ръка, за да могат да споделят част от храненията с бащата или им се наложи да отсъстват известно време от дома и да не могат да накърмят бебето си, е добра идея да започнат с изцеждането на кърма най-рано около 6-8 седмица. 

Преди първите 6 седмици вие и вашето бебе свиквате един с друг и се учите как да се кърмите, така че е най-добре да не усложнявате нещата и да не прибързвате с цеденето.

Понякога може да се случи лекарите да ви посъветват да започнете с изцеждането на мляко още в началото, но това обикновено се дължи на затруднения в кърменето. Вашата акушерка или консултант по кърмене ще ви посъветва дали това е необходимо. 

Ето и кои са причините за нуждата от изцеждане на кърма:

  • Налага ви се да се разделите с бебето си за известно време. Например, защото бебето ви е под специални грижи или просто имате някаква работа и няма да сте си вкъщи известно време. Тогава изцеждането на мляко е препоръчително.
  • Чувствате пълни гърдите след кърмене (имате повече майчино мляко, отколкото приема бебето)
  • Вашият партньор има желание да ви помогне с храненето на мъничето
  • Искате да увеличите количеството мляко, което произвеждате

Тук ще отворим скоба, за да споменем за една инфекция, която може да се развие при над 20% от кърмещите майки. Това е т.нар. мастит, който представлява възпалителен процес в тъканта на млечната жлеза. Най-често е причинен от бактерии или запушване на млечните каналчета. Най-честите симптоми, по които може да го познаете, са: оток, зачервяване, болка и прекалено чувствителни гърди. За да се предотврати това заболяване е препоръчително да кърмите по-често и съответно да изцеждате млякото си с помпа, за да се предотврати натрупването му в гърдите.

Кой е най-добрият начин за изцеждане на кърма?

Можете да изцеждате мляко на ръка или с помощта на помпи за кърма. Вторият вариант е все по-предпочитан от майките, защото е доста по-удобен. 

Важно е да изберете качествена помпа, която да ви е от полза. Може да разгледате предложенията ни в сайта baby.bg, където ще откриете както ръчни, така и електрически помпи.

Разликата е, че механичните са по-евтини, но може да не са толкова бързи и ефективни, колкото ел. помпи. Хубаво е да се посъветвате както със своя лекар, така и с близки приятелки, които да ви дадат ценни съвети при избора на помпа.

Винаги се уверявайте, че помпата и контейнерът са чисти и стерилизирани, преди да ги използвате.

Ако изберете ръчно изцеждане е хубаво да се консултирате с акушерка или специалист, който да ви покаже правилната техника.

Колко често ще изцеждате млякото си и в какво количество, ще зависи от това каква е основната причина.

Не забравяйте, че правилното изцеждане е от изключително значение, защото освен че ще имате повече мляко, ще си спестите много неразположения и болки.

Как правилно да съхранявате изцеденото мляко?

След изцеждане, можете да съхранявате майчиното мляко в стерилизиран съд или в специални торбички за съхранение.

Ето и някои съвети, които ще са ви от полза:

  • Съхранявайте в хладилника до 8 дни при 4 градуса или по-ниска температура (можете да закупите термометри за хладилник за по-голяма сигурност).
  • Съхранявайте около 2 седмици в отделението за лед на хладилника.
  • Може да съхранявате млякото до 6 месеца във фризер, при положение, че температурата е -18C или по-ниска.
  • Запомнете, че млякото, което е било охладено в хладилника, може да се носи в хладилна чанта до 24 часа.
  • Най-добре е да съхранявате млякото си в малки количества, за да не се развали и да се наложи после да го хвърляте – то е истинско богатство! Ако го замразявате, не забравяйте първо да му поставите етикет, на който да напишете датата, на която сте го изцедили.

Когато искате да дадете от замразеното мляко на вашето бебе, най-добре е първо да го оставите за известно време в хладилник. Ако искате да го дадете на мъничето веднага, поставите го в кана с топла вода или го дръжте под течаща вода.

След като се размрази, го използвайте веднага. Не замразявайте повторно мляко, което е било размразено.

ВИЖ ВСИЧКИ ПОЛЕЗНИ ПРОДУКТИ, СВЪРЗАНИ С КЪРМЕНЕТО