Плодове за бебето

Кога се дават пресни плодове на бебе

Препоръките на специалистите в днешно време относно захранването на бебето са свързани с изпробването на зеленчуци. След като го запознаете със зеленчуковото пюре, може да му предложите плодове, но само когато е опитало поне няколко зеленчука.

Бебето трябва да е навършило половин годинка, за да се започне включването на плод в менюто му.

Какво трябва да знаете за захранването с плодове?

Захранване на децата с плодове

При достигане на подходяща възраст, за бебето вече е време да опознае нови вкусове. Трябва да знаете, че е препоръчително да се избягва даването им в суров вид преди  достигане на 8-месечна възраст.

Основното, с което трябва да се съобразите, е:

  • Започнете захранването с пюре от един компонент – банан, круша, ябълка, слива, след което идва ред на двукомпонентното пюре или на еднокомпонентно в съчетание със зърнена храна;
  • Захранването протича по подобен начин на това със зеленчуците – малко количество от продукта, което се увеличава постепенно, а едва по-късно се добавя и друг вид;
  • Плодовете трябва да се дават между храненията и с тях да не се замества основното такова. Може да ги комбинирате със зърнена или млечна храна, след захранване на бебето, а на по-късен етап може да ги предлагате вместо основно хранене;
  • Първо предлагайте продуктите сварени, печени или ги приготвяйте на пара, възможно е и пасирането им с кърма или адаптирано мляко;
  • Може да ги предлагате в суров вид на детето, когато минат 6 седмици от захранването, но задължително премахнете обелките;
  • След 7-месечна възраст, бебето може да консумира не толкова добре пасирано пюре, с по-едра консистенция;
  • След като бебето стане на 9-10 месеца, може да му давате мек плод, който да отхапва самò.

Кога да въведете отделните плодове в бебешкото меню?

Редът и времето за въвеждането в менюто са различни. Повечето плодове са подходящи още в началото на захранването под формата на сок или пюре по няколко лъжички от навършването на  6-7-месечна възраст, а другите – от 8-месечна.

6 месеца

Сред първите предложения могат да са ябълки, грозде, банани, круша. Крушите са разхлабващи и затова трябва да се комбинират с банан, а може и с оризова каша.

7 месеца

Около 7-месечната възраст в плодовото меню може да се включат сливи, праскови и кайсии. И трите имат разхлабващи свойства и затова трябва да се избягват при разстройство. Кайсиите и прасковите могат да станат причина за алергия и затова трябва да се обелват или да се отложи консумацията им.

8-9 месеца

На този етап бебето може да опита пъпеш, боровинка, диня, грозде, череши. Те не предизвикват сериозни алергични реакции, като гроздето действа разхлабващо, а динята – диуретично.

10-12 месеца

Към разнообразието от продукти може да добавите киви, дюля и манго. Кивито има разхлабващ ефект, а дюлята е със запичащо действие, имайте това предвид, преди да приготвите каквото и да е хапване за детето си.

12-18 месеца

Настъпва времето, в което се позволяват и цитруси като портокал и лимон. Трябва да знаете, че поради силната си киселинност, те може да подразнят стомаха и първоначално се дават най-много 20 мл, а по-късно – до 80 мл на ден.

Подходящи за този етап са и други плодове като смокини. Преди 3 годинки не се препоръчват сушени смокини, защото съдържат много захар и съществува опасността от задавяне. Малините имат алергенен потенциал и също не са препоръчителни за тази възраст.

Количеството се уточнява с педиатъра. По правило увеличаването му е с 30 г месечно. До годинка приемът е 100-150 г общо за 5-6 хранения дневно. Добре е да използвате мрежа, която ще предпази детето от задавяне. При консервиране за зимата, замразявайте продуктите веднага след откъсването им, като за директна консумация е подходящо замразяване без захар.