Как влияе алкохолът по време на бременност и при кърмене?

Как влияе алкохолът по време на бременност и при кърмене

Знаем го от малки: по време на бременността жените трябва да се пазят от поемане на вредни субстанции. И все пак, когато започнат 9-те месеца, бъдещите майки отново се питат: напълно ли е забранен алкохолът; доколко вредна е една чашка…

Какво се случва с тялото ни при консумация на алкохол по време на бременност

Просто е. Всички вещества, които консумират бременната (витамини, минерали, въглехидрати, белтъчини, мазнини) преминава през кръвта на жената и стига до плацентата. Тялото на майката има задача да изхранва зародиша и се стреми да му достави колкото може повече от всичко, което приема. Това обаче се случва и с вредните елементи като алкохола. А крехкият незрял организъм на фетуса не е подготвен да го преработва.

Как влият спиртните напитки на бебето

С названието Фетален алкохолен синдром (ФАС) са обобщени усложненията, които възникват във физическото и психическото развитие на децата, чиито майки са пили по време на 9-те месеца. Сред тях са:

  • Ниско тегло при раждане;
  • Забавено физическо развитие;
  • Дефекти в областта на гръдния кош;
  • Луксация на тазобедрената става;
  • Гръбначни изкривявания;
  • Умствена изостаналост;
  • Късогледство;
  • Малък размер на главата;
  • Лицеви и скелетни аномалии;
  • Бъбречни увреждания;
  • Нарушено внимание;
  • Увреждания на централната нервна система;
  • Хиперактивност.

Изредените усложнения обикновено са наблюдавани при сериозна злоупотреба. Дори и при умерен прием обаче може да се появят странични ефекти като затруднения в концентрацията на детето и други. Наред със смущенията върху самия плод, злоупотребата може да повлияе и на хода на самата бременност и да доведе до спонтанен аборт или мъртво раждане.

Има ли позволено количество

Основните проблеми се наблюдават при висока консумация, но коя може да се определи като такава? Трудно е да се даде категорична норма за това колко е „твърдо много“ що се отнася до консумацията на спиртни напитки през този период. Повечето доктори се обединяват около мнението, че не бива да се не се приема никакво количество. Други позволяват на бъдещите родилки да поемат до половин чаша вино дневно. Или пък една – две чаши на седмица. Трети споделят наблюдение, че на база на проучванията не може да се твърди със сигурност, че под 40 мл твърд алкохол на денонощие имат доказано негативно влияние.

Как влияе в ранна и напреднала бременност

През първите три месеца е особено важно е да се спазват ограниченията в приема на питиета, тъй като по това време се оформят органите и системите на плода. Тоест евентуална консумация би попречила на физическите му качества. През последния триместър пък се развива мозъкът и се усъвършенства нервната система. Тогава опасността е за забавяне на умственото развитие. Няма по-малко рисков период.

Как стои въпросът с кърменето

Новороденото се развива и расте изцяло благодарение на кърмата. От съществено значение е тя да е с високо качество и богата на полезни вещества. Запазете отговорното поведение от бременността и по време на кърменето. Ако си позволите чаша вино през периода на лактация, нека това бъде непосредствено след кърмене, най-малко два часа преди следващото хранене.

Baby.bg съветва за максимално ограничаване

Нашата мисия е да бъдем максимално полезни на отговорните родители да отгледат здрави деца. Ето защо Baby.bg ви напомня да се вслушате в съветите на експертите, които апелират за пълно елиминиране на напитките с висок градус от менюто. Единственият компромис, който бихте могли да си позволите, са слабо алкохолни питиета (бира, вино), при това една чаша от тях нека не се поема не по-често от веднъж-два пъти седмично.