Какви са изследванията при бременност

Всяка бъдеща майка трябва да си направи определени изследвания в различните периоди на бременността. Благодарение на тях ще може да проследи спокойно както своето здраве, така и здравето и развитието на бебенцето.

При нужда, следящият лекар ще назначи и някои допълнителни тестове, с които да се изключат определени здравословни проблеми.

Какви видове изследвания се правят по време на бременността

  • Кръвни тестове

Вашият лекар ще поиска да ви направи кръвен тест в ранна бременност, за да разбере кръвната ви група и да провери за някои инфекции и други здравословни проблеми (като анемия, ХИВ, хепатит В, хепатит С или сифилис).

Те се правят толкова рано с цел да се предприемат адекватни мерки навреме, за да може всичко с вас и вашето бъдещо дете да е наред.

Във всеки триместър следящият ви лекар ще назначава пакет от кръвни тестове, за да следи референтните стойности на кръвна захар, холестерол, желязо и други важни показатели, от които зависи нормалното протичане на бременността. Освен това ще наблюдава и дали имате правилно съсирване на кръвта, което също е много важно.

  • Изследване на урина 

При някои инфекции може да няма ясно изразени симптоми, затова се препоръчва тест на урина, след като разберете, че чакате бебе. Разбира се, ако вашият лекар прецени, тестът може да се повтори в определен момент.
Той е важен, защото ако инфекциите на урината не се лекуват, те могат да причинят преждевременно раждане или ниско тегло на вашето бебе.

  • Микробиологично изследване

То се прави също в началото на бременността и представлява вземането на влагалищен секрет, с цел навременното ликвидиране на евентуално открито бактериално огнище. При установен проблем, лекарите изписват специални лекарства, които могат да се пият от бременни. Лечението е по-бавно, тъй като рядко се позволява пиенето на антибиотик.

  • Биохимичен скрининг

Освен задължителните посещения при гинеколога, които ще правите всеки месец, има още няколко изследвания, които не бива да пропускате.

Биохимичният скрининг (БХС) е едно от тях. Той се прави между 11-13 седмица.

Какво представлява?

Биохимичният скрининг комбинира вземането на кръв с ултразвукова диагностика (Фетална морфология). По този начин се изчисляват риска бременната жена да роди детенце с генетични изменения.

Здравните специалисти обикновено препоръчват изследването да се направи и между 18-20 седмица (но не е задължително).

Какво показва биохимичният скрининг:

  1. показва дали чакате едно или повече бебчета
  2. може да определи възрастта и термина на вашето бебе
  3. може да скринира бебенцето за често срещани хромозомни аномалии (като Даун, Едуардс, Патау и др.)

Не трябва да се притеснявате, ако резултатите от БХС излязат с „повишен риск“. Това не е най-надеждното изследване, затова вашият лекар ще назначи и други тестове, за да се изключи опасност от дадена болест.

  • Фетална морфология

Феталната морфология е едно от най-важните изследвания през бременността, като тя може да се прави веднъж на всеки триместър. Задължителната е между 19-23 седмица и тя показва как се развива вашето бебче.

При желание може да си направите ранна, която е около 11-14 седмица, както и късна – след 30та седмица.

По време на прегледа вашият лекар ще огледа обстойно всички органи на бебенцето и ще ви информира за следните неща:

  1. дали вашето бебе расте и се развива добре
  2. каква е позицията на вашата плацента
  3. ще разгледа органите и частите на тялото на вашето бебе и обикновено може да установи проблеми като сърдечни дефекти и дефекти на крайниците
  4. ще разберете какъв е пола на вашето мъниче
  • Кръвен тест за гестационен диабет

Този тест обикновено се прави между 24-28 седмица от бременността, но при преценка вашият лекар може да го назначи по-рано, ако и преди сте имали подобен проблем.

Ако имате гестационен диабет, това означава, че бременността ви е високорискова и се нуждаете от допълнителни грижи и лечение. 

Други изследвания по време на бременност

Има случаи, в които лекарят ще ви назначи допълнителни тестове, за да изключи някои възможни заболявания. 

При съмнение за варицела, например, веднага трябва да се изследвате, тъй като инфекцията може да засегне и плода. Случаите са много редки, но все пак не са изключени. 

Друго възможно заболяване е холестаза. Тя се причинява от неправилното транспортиране на течността от жлъчката. 

Заболяването се среща доста рядко, но е изключително неприятно, защото се свързва с непрестанен сърбеж по кожата на майката. При подобни симптоми, веднага се свържете с вашия следящ лекар.

За да бъдете спокойни, че всичко с вас и вашето бебче ще е наред, доверете се на своя лекар и си направете всички необходими прегледи и тестове, които ви предложи. Всеки един проблем, открит навреме, може да се разреши с правилното лечение и да се предотвратят всякакви усложнения.