„Татко“ от Елен Делфорж и Кантен Гребан в подкрепа на бащинството

Историите в „Татко“ са написани като поток на съзнанието, за да се докосват до съкровените и емоционални моменти на бащинството. Историите са за различните моменти, през които минава всеки татко от момента, когато разбира, че ще става баща, раждането на бебето, до мига, в който детето израства. Това са моментите свързани с радостите и удоволствието от бащинството и с големите промени, които семейството преживява.

Познаваме Елен Делфорж и Кантен Гребан от книгите им „Мама“ и „Любов“, които се превърнаха в едни от най-продаваните ни заглавия.  Писателката разказва историите с чувство за хумор, като помага на татковците да се справят по-лесно с трудностите, които срещат при отглеждането на децата. Илюстрациите са ярки и романтични в стила на Кантен Грабен. Авторите вплитат по естествен начин непреходните ценности в книгата, като показват, че разбират страховете, пред които татковците се изправят, въпреки че рядко се говори и пише за тях.

„Кампанията „Татко е тук“ е провокирана от книгата „Татко“ и е насочена не само към бащите, но и към майките, на които искаме да вдъхнем повече кураж и увереност. Всяко начало е трудно, но вярваме, че татковците, които са искрени и изграждат последователна и здрава връзка със своите деца, ще могат да разчитат правилно сигналите, които получават от тях,  докато те растат в любов и разбиране. Добрата връзка с бащата играе съществена роля за приспособяване на децата като цяло, тя е в основата на доверието, сигурността и чувството за благосъстояние в живота“, споделя Нуша Роянова – писател, художник и собственик на издателство „Дъбови листа“

Ето как Елен Делфорж е написала една от най- кратките истории в книгата:

 

Едното ти чорапче го няма. Отново!

Майка ти те храни, успокоява, приспива…

А аз губя чорапчетата ти.

Нося тежките чанти, правя смешни физиономии

да те разсейвам

и те люлея, когато те боли коремчето…

Но истинският герой е тя – Мама!

Щом се появи тя, на мига се успокояваш.

А аз – татко – съм просто за фон…

и дори не успявам да запазя крачетата ти топли.

 

О, какво постижение – намерих чорапчето!

Виж, то лети! Като пеперуда!

Поне те накарах да се усмихнеш.

Но почакай…

Нима се усмихваш на мен?

Наистина!

Гледаш ме… право в очите.

Познаваш ме!

 

И изведнъж разбирам.

Точно в този незабравим, единствен миг

осъзнавам, че съществувам за теб!

Че знаеш кой съм!

Не съм просто второстепенен герой.

Аз съм твоят Баща!

Вторият супергерой в живота ти.

 

Супергерой, който, незнайно защо,

се разплаква

и бърше очи с едно чорапче.

 

ОЩЕ КНИГИ ЗА РОДИТЕЛИ И ДЕЦА ОТКРИЙ ТУК