гимнастика бебе

Кога се започва с гимнастика на бебето?

За бебетата движението е от съществено значение за изграждането на здрава основа за детството, а и след това. Бебета и малки деца, които развиват силен набор от двигателни умения, са склонни да използват тези умения, за да бъдат физически активни като възрастни. 

В допълнение, физическата активност се отплаща под формата на по-спокоен сън, по-малко нервност и щастливо бебче, което е нетърпеливо да играе и учи. Препоръчва се бебетата да имат поне 30 минути физическа активност през целия ден.

Но колко рано можете да започнете с бебешката гимнастика и какви упражнения да правите? В тази статия ще се опитаме да дадем отговори на тези въпроси.

От кой месец можете да започнете с гимнастика на бебето?

Самите упражнения могат да започнат още от първите дни, до месец след раждането, като в началото, разбира се, те ще се изразяват само в преобръщане на бебчето по гръб и корем, галене и леки масажи. 

Безспорен факт е, че физическата активност на детето допринася и за неговото умствено развитие. Лесен начин за нейното стимулиране е развиващите упражнения за новородени. Така че дайте на бебето си възможност да се движи активно от самото начало. Това ще послужи като отличен тласък за по-нататъшното му развитие.

Гимнастиката е необходим елемент в развитието на детето. Основното тук е да не прекалявате и, разбира се, да превърнете всичко в игра. Най-доброто време за практикуване е при смяната на пелените и хигиенните процедури. В този момент детето е без дрехи, нищо не му пречи, а контактът с майка му ще донесе допълнителна радост на мъничето.

Гимнастиката за деца трябва да бъде част от вашето ежедневие. Трябва да се прави редовно и тогава ще даде желания ефект. Въпреки своята елементарност, тези привидно прости упражнения помагат много за неща като:

  • Стимулиране на кръвообращението
  • Развиване и укрепване на мускулатурата на вашето дете
  • Стимулиране на физическото и психическото развитие и др.

Какво трябва да знаете преди да започнете гимнастиката?

Преди да преминете директно към упражненията, трябва да вземете под внимание няколко важни аспекта:

  • Правете гимнастика с бебето не по-рано от 40 минути след хранене или му оставете достатъчно време да си почине след упражненията и го хранете поне 20-30 минути след тях.
  • Температурата в стаята трябва да е удобна за бебето, не по-висока от 22 °C. Не забравяйте и да проветрите помещението добре.
  • Не карайте детето да прави прекалено трудни за него упражнения. Съобразявайте ги с крехката му възраст.
  • Не забравяйте да правите гимнастиката докато сте в добро настроение, придружавайки всички действия с нежни думи и усмивка към детето. Тогава тези дейности ще доставят радост както на вас, така и на него.
  • Не правете упражнения, ако детето е болно или просто е уморено. Тогава сънят е по-добрият вариант за него.

Упражнения:

Много млади родители си задават въпроса каква гимнастика могат да правят с техните новородени. Ето и няколко лесни упражнения, подходящи за деца от 0 до 3 месеца, с които може да започнете още през първите дни:

  • Поставете бебето по гръб и започнете нежно да го галите по ръцете, краката и корема. 
  • След това го обърнете по корем и погалете гърба и дупенцето. Самото слагане на бебето по корем ще стимулира опитите му да вдига главичката си, а след време и самостоятелното му обръщане.
  • Обърнете малкото обратно по гръб и бавно натиснете в средата на дланта му с пръст. То ще започне да отваря уста и да напряга мускулите на ръцете и раменете си.
  • Поставете пръсти в дланите на детето. То ще се хване за тях и ще се опита леко да повдигне горната част на тялото и главата си.
  • Започнете леко да огъвате и разгъвате крачетата. Първо едно по едно, а след това и двете едновременно. 5-6 пъти са достатъчни. Не забравяйте да галите коремчето му. Лекият масаж помага при колики.
  • Обърнете бебчето по корем и сложете ръката си на стъпалата му. То ще използва дланта ви като опора и ще се опита да се изтласка от нея и да пълзи напред. Така започва да се формира умението за пълзене.
  • Когато детето започне да прави първите си опити за прохождане, трябва да се фокусирате и върху баланса му. Докато го придържате, поставяйте го в небалансирана позиция. Това ще го накара да използва собствените си мускули, за да запази баланс, което ще развие силата и двигателните му умения. 
  • Издърпването на вашето бебе в седнало положение е друг добър начин за укрепване на мускулите на раменете и корема. Това упражнение ще е особено полезно, когато детето започне да прави и първите си самостоятелни опити за сядане.

Гимнастиката за бебета ще допринесе за цялостното им физическо развитие и рефлексите, а също и за укрепване на здравето, мускулите, баланса и интелекта им. Съществуват много видове упражнения, но запомнете, че трябва да подбирате правилните от тях, въз основа възрастта на вашето бебе. Затова е най-добре за всеки случай да се консултирате с педиатър, за да сте спокойни.