Кога бебето може да ходи на плаж

Когато наближи времето за лятната почивка, много от родителите си задават въпроса дали ще бъде безопасно за бебето, ако го вземат на море със себе си. Всеки е наясно за ползите от слънчевите лъчи, за ефекта от морския въздух и успокояващото плискане на вълните. Въпреки че няма строго определена възрастова граница, трябва да бъдете предпазливи, ако решите да почивате на море с бебе.

Кога можем да заведем бебето на море?

Ако имате новородено бебе, неговата имунна система е много крехка, то е уязвимо и по-добре да отложите почивката на море с него. Докато не навърши 3-4 месеца, контактът му с морската вода може да е рискован.

Според някои специалисти долната граница, за да може бебето да ходи на плаж, е 6 месеца, а според други – 9 месеца или дори година.

Какви неща трябва да вземем със себе си на плажа?

След като сте преценили, че бебето ви е на подходяща възраст за море, добре е да си направите списък с най-важните неща, които ще са ви необходими на плажа.

  • Кърпи, най-добре няколко;
  • Чадър или бебешка палатка заради нуждата от сянка;
  • Лятна количка, удобна и практична заради сенника;
  • Хладилна чанта с храна и вода;
  • Слънцезащитни продукти;
  • Комплект за оказване на първа помощ;
  • Детски басейн и пояс;
  • Играчки, подходящи за плаж;
  • Бебешка пудра – отделя лесно пясъка от кожата;
  • Памперси за плуване.

След консултация с педиатър, можете да дадете пробиотик преди почивка на море. Това може да стане 2-3 дни преди пътуването.

Как да облечем бебето на плажа?

Ако бебето е на 6 месеца или по-малко, го пазете от слънцето под чадъра или палатката. В случай че е проходило, го облечете с памучни леки дрехи с дълъг ръкав или с бански костюм, който има UV защита. Задължително е детето да има шапка с широка периферия и да има нанесен слънцезащитен крем по откритите части на тялото.

Заради горещия пясък може да осигурите специални плажни обувки на бебето, ако вече може ходи само.

Какъв слънцезащитен крем да изберем?

На пазара има достатъчно слънцезащитни бебешки продукти. За по-сигурно купете кремчето от аптека, като изберете с фактор най-малко 30 и се уверете, че предлага UVA и UVB защита.

От крема нанасяйте на всеки 2 ч. и след всяко мокрене и къпане. Мажете с по половин чаена лъжичка лицето, шията, коремчето, гърба, всяко краче и ръчичка.

Кога да ходим на плаж?

Според лекарите трябва да има плавен преход от домашната обстановка към плажа. Първите 3 дни са необходими за приспособяване, като през тях не се ходи на плаж, но режимът е същият като вкъщи.

След това може да заведете бебето на плаж, като това става преди 11:00 и след 16:00 ч., а престоят да бъде не повече от 1 ч. Бебето трябва да е на сянка задължително. Отначало може да е с дрешки, но с нанесен слънцезащитен крем, а после да го съблечете. Може да го слагате за кратко в  басейн с морска вода, затоплена от слънцето.

Къде да отидем на море с бебе?

При избор на море като начин да почивате с бебе, добре е да бъде дестинация в България за по-голяма сигурност и безопасност.

Изберете по-голям град на морския бряг заради услугите и търговските възможности, от които евентуално бихте имали нужда.

Добра идея са и курортните градчета, които съчетават море и планина, за да можете да подсилите още по-добре имунитета на детето.

Най-важното е да не нарушавате обичайния режим на бебето и с необходимите грижи и родителски контрол вашата ваканция ще бъде безпроблемна и запомняща се.