Kolko spqt novorodenite

Колко спят новородените

Всеки бъдещ родител е слушал истории за недоспиване и нощен плач. Доколко обаче това се отнася за всяко новородено? Факт е, че някои деца плачат повече от други, но има фактори, които предизвикват неспокойство у всеки дребосък – например коликите. Нужни са няколко месеца, за да може бебчето да се адаптира към света извън утробата на майка си и да изгради свой собствен режим. Часовете, прекарани в спане, при новородените зависят и от честотата на храненията. Количеството дневен сън несъмнено се променя и с възрастта. Колкото повече расте бебчето, толкова по-малко ще се нуждае от дневен сън.

По колко часа спи новороденото?

Отговорът на този въпрос може да варира – между 15 и 19 часа, като за жалост на родителите сънят е накъсан на различни периоди. Докато стане на 1 месец, бебчето спи почти цял ден. Веднага след раждането то може да спи непробудно до 12 часа, тъй като запазва енергия си, необходима му за растежа. Важно е да имате предвид, че в първите месеци бебето не прави разлика между ден и нощ, защото зрението му все още не е развито. 

Чувството на глад е сред най-често срещаните причини за събуждането на мъника. Именно затова новородените трябва да се хранят по 4-5 пъти в денонощието. От това зависят и интервалите на спане. Коликите също са сред основните причини за безсънието на бебето. В края на първия месец детенцето започва да бодърства все повече. Необходимо е родителите да насърчат съня през нощта и заниманията на бебето през деня. Когато малчуганът е на възраст между 2 и 3 месеца, часовете, в които спи, намаляват до 14-16 на денонощие. Вниманието на малчо е привлечено от все повече нови и вълнуващи неща от заобикалящия го свят. Именно затова бодърстването е важно за правилното развитие на възприятията, нервната система, когнитивните и двигателни умения на детето. Изграждането на по-стабилен режим започва, след като бебето навърши 6 месеца. Тогава непробудното спане се случва основно през нощта, а дневните часове са по-активни. Разбира се, няма как без дрямка.

Как да помогнем на новороденото да заспи?

Спането е изключително важно за развитието на мъничето. Затова и родителите се стараят да осигурят максимален комфорт и спокойствие на рожбата си. Следете за силата на светлините, докато мъникът спи. Същото се отнася и за звуците, като е желателно те да се избягват максимално. Всички активности, с които развличате бебчо следва да се случват през деня, за да се направи ясна разлика между времето за игра и времето за сън. Това не гарантира, че детето няма да бъде завладяно от прилив на нощна енергия, особено ако е спало продължително през деня. Преумората и превъзбуждането също затрудняват спането през нощта. Приспивните песнички и приказките за лека нощ са чудесен начин да помогнете на новороденото да се отпусне.