От кой месец се дават бебешки каши?

Бебето расте неусетно бързо и без да разберете вече е настъпил моментът за захранване с по-твърди и гъсти храни. Бебешките пюрета са изключително популярни и много родители се спират на тях заради разнообразните им вкусове. По този начин не само развивате вкусовите възприятия на мъничето, но и му набавяте всички необходими вещества за пълноценен растеж. Съществува и друга опция за захранване – бебешките каши. При тях също имате богат избор от различни зърнени култури. Те могат да бъдат млечни или безмлечни, пълнозърнести, с плодове и т.н. Ако не харесвате готови (инстантни), можете сами да ги забъркате у дома с помощта на различни съставки. 

На пазара ще откриете страхотни предложения, които са с доказан състав и ще ви улеснят при храненето на бебето. Кашите се включват към менюто на детето, защото с всеки изминал месец, то се нужда от повече енергия. Зърнените култури, които те съдържат, са богати на въглехидрати, които са чудесно „гориво“ за мъничето.  Давайте на бебето каша за закуска сутринта и така то ще има запас от енергия през деня. 

Кога можем да захранваме детето с каша?

Според повечето специалисти е добре да давате на малчугана каша, когато той навърши 6 месеца. Разбира се, в началото тя трябва да е само от 1 съставка и да не съдържа добавки като плодове, ядки или подсладители. Всяка зърнена култура има своите предимства и благоприятни действия върху организма на дребосъка. Въпреки това, бъдете търпеливи и започнете с 1 съставка например елда, а след седмица изпробвайте друга по ваш избор. Дечицата имат индивидуално храносмилане и са предразположени към различни алергии, затова не прибързвайте да обогатявате менюто на съкровището си. Същевременно не се отказвайте, ако мъникът няма интерес или дори избутва лъжицата, докато го храните. 

Ако все пак дори след няколко дни нямате успех, сменете вида. Все пак, всяко детенце има уникален вкус за храна, точно както и възрастните.  Наблюдавайте бебето и дали коремчето му не се подува след захранване. Също така следете за промяна в изпражненията. Препоръчва се в началото да започнете с бебешки каши без глутен – от елда, от просо, оризова и други. Това е важно, тъй като глутенът се разгражда по-трудно и може да причини алергии. Това се отнася и за млечните видове, затова започнете с такива без мляко. Когато бебчето поотрасне, можете да преминете към овесени или други варианти – от лимец, от ръж, от грис и още много други. 

С всеки изминал ден увеличавайте количеството, докато не достигнете до нормата, подходяща за възрастта на съкровището ви. Категорично избягвайте продукти с добавена захар. За да подсладите бебешката храна, можете да добавите малко мед. Винаги следете какви витамини и минерали съдържат бебешките хранителни продукти, които купувате. Имайте предвид, че някои зърнени култури могат да имат леко разхлабително действието, което е нормално. Ако въпреки това забележите остра диария, непоносимост към дадена каша или друга алергична реакция, незабавно се консултирайте с педиатър и спрете приема на конкретната бебешка храна. Процесът по изграждане на бебешките хранителни навици е отговорен, но това не значи, че не би могъл да бъде вълнуващ, и забавен.