Кога най-рано се вижда бременност на ехограф

Някои жени са толкова нетърпеливи да разберат дали са успели да забременеят, че се втурват към гинекологичния кабинет още ден-два след закъснението на цикъла им. Първото нещо, което е хубаво да направите, ако имате някакви съмнения, е да си вземете тест за бременност. Ако той ви покаже така очакваните 2 чертички, следващата стъпка е да си запазите час при специалист, който евентуално да потвърди, че очаквате бебе. Кога е добре да посетите своя гинеколог и кога най-рано може да се установи бременността, ще ви отговорим в тази статия.

Признаци за ранна бременност

Преди да побързате да си запазите час за видеозон е хубаво все пак да имате някакви признаци за това. Първите такива, жената може да усети около 10 дни след зачеването. Дамите, които не са планирали да имат бебе, може и да не им обърнат внимание, но ако сте от тези, които отдавна се опитват да забременеят, веднага ще ги забележите.

Но имайте предвид, че да търсите такива признаци още в деня след половия акт е безсмислено. Сексът сам по себе си не е зачеване, тъй като сперматозоидите могат да живеят в тялото на жената до 7 дни след акта, през които един от тях може да оплоди яйцеклетката. След това оплодената яйцеклетка се отделя и навлиза в матката, където се прикрепя. Чак тогава можем да говорим за моментът на зачеване. Ето защо, опитът да откриете признаци за бебе още на 2-рия, 3-тия, та дори 7-ия ден след акта вероятно ще бъде загуба на време.

Но при успешно зачеване, колкото повече време минава от него, толкова повече симптоми могат да бъдат открити при жената и толкова по-изразени стават те.

Част от тях могат да бъдат:

  • световъртеж
  • сънливост или безсъние
  • често уриниране
  • кървене от носа
  • пулсиране в корема
  • увеличаване на бюста
  • болезненост в зърната
  • поява на коластра
  • тежест в корема
  • повишено слюноотделяне или сухота в устата
  • газове
  • запек или диария
  • гадене
  • загуба на апетит
  • киселини в стомаха
  • повишаване или спадане на температурата
  • болка в гърба, корема, гърдите, яйчниците
  • хронична хрема или запушен нос
  • втрисане и много други

Ако няколко от изброените признаци са на лице или ако все пак вътрешно в себе си усещате нещо, може да посетите специалист, който с помощта на апаратура да установи дали има все пак бебе, което е на път.

Кога най-рано може да се установи бременността с ехограф?

Тъй като технологията се развива и подобрява значително през годините, чрез преглед с ултразвук може да се предостави достатъчно важна информация за плода дори в по-ранен етап.

Ранна бременност може да бъде установена още в 5-та гестационна седмица с помощта на ултразвук. Това е най-ранният етап, в който може да разберете дали чакате бебе. Този ултразвук обикновено е трансвагинален, тъй като коремният все още няма как да разкрие достатъчно признаци за развитие на ембриона, който по-нататък се нарича плод. На прегледа най-вероятно ще се види околоплоден сак. Това е структурата, в която ще расте плода и обикновено се вижда още преди да е видим самият плод.

Около шестата-седмата седмица околоплодният сак вече може да се покаже и чрез ултразвук на корема, но все още може и да е рано да успее да се види развитието на плода. Трансвагиналният ултразвук от своя страна, вероятно вече ще може да покаже и изображения с по-големи детайли и да даде по-подробна информация. Лекарят, занимаващ се с разчитане на ехографа, може да види местоположението на плода в матката и да определи дали то е правилно. Тези прегледи могат да помогнат да се определи дали има признаци на извънматочна бременност или на двуплодна такава. Трансвагиналният ултразвук на 6-7-ма седмица е възможно също да покаже и признаци на сърдечна дейност на плода. 

Около 8-мата седмица от бременността, на снимките от видеозона ще виждате вече повече детайли, свързани с развитието на плода. Тогава за първи път ще чуете и пулса му – това ще бъде един много специален момент за вас. Ръцете и краката на бебето вече се развиват. Пръстите започват да се оформят, но все още са слети заедно.

След като вече сте установили със сигурност че очаквате бебе, трябва да намерите специалист, който да се занимава с проследяване на бременността и да ходите регулярно на прегледи при него според установен график. Той ще ви назначи необходимите изследвания, които трябва да правите и ще следи, че всичко с вас и вашето бъдещо бебе протича нормално всеки месец от бременността. Колкото повече се развива бебето в утробата, толкова по-ясно ще се отличават отделните части на тялото му. 

Съвременните технологии са доста напреднали и дават възможност за 3D и 4D наблюдение на плода с ехограф, като изображенията могат да бъдат записани и изкарани на снимки или видео. Това може да бъде един невероятен спомен, запечатал най-първите мигове на вашето бебе, още докато то е в утробата.